Jogvédő ügyvédek kerültek bajba Kínában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kínai hivatalos média védi az ügyvédek elleni eljárást, akiket fizetett tüntetések szervezésével vádolnak.


A bíróságok kizárólagos joga ítélkezni afelett a hét ügyvéd, illetve jogász asszisztens felett, akiket fizetett tüntetések és a bíróságok befolyásolására tett kísérletek miatt vettek őrizetbe tavaly júliusban, a napokban pedig letartóztatásba helyeztek – hangsúlyozta csütörtökön a Global Times című kínai napilap.

A cikk utalt rá, esetükkel kapcsolatban “jó néhány fősodorbeli nyugati médium a kínai hatóságok jogvédőkkel szembeni leszámolásáról” cikkezik, s vannak olyanok is, akik azt kérdőjelezik meg, hogy egy 25 éves asszisztens (Csao Vej) egyáltalán gyanúsítottja lehet az “államhatalom megdöntésére” irányuló bűncselekménynek.

II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia

2016. május 11-12. között kerül megrendezés a II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia, melynek fő témái között az új Ptk. gyakorlata, valamint az új polgári perrendtartás szerepel.

Előjelentkezési akciónk keretében 2015. december 31-ig 149 990 Ft (+ áfa) helyett 128 990 Ft-ért (+ áfa) jelenkezhet.

Részletes program és jelentkezés >>

Írásában a Global Times óva int attól, hogy bárki megelőlegezze a letartóztatottak ártatlanságát vagy bűnösségét. Álláspontja szerint ez az igazságszolgáltatás dolga, s nem a nyilvánosságé. A szerző szerint “értelmetlen” azt megkérdőjelezni, hogy ügyvédek ellen lehet-e eljárást indítani.

A cikkíró úgy véli, az ügyvédek terepe a bírósági tárgyalóterem, ám az utóbbi időben néhányan a közvélemény formálásának aktív tagjaivá váltak, egyes nyilvános események támogatói, szervezői lettek, egy csoportjuk pedig “külföldi erők” különös figyelmét élvezi. A Global Times szerint ez “nem normális”.

Az elmúlt napokban nyugati hírügynökségek ismét nagy figyelmet szenteltek az ügyvédek elleni hatósági fellépésnek, köztük Vang Jü és férje Pao Lung-csün letartóztatásának. Vang annak a Fengzsuj elnevezésű ügyvédi munkaközösségnek volt a tagja, amelyről a Global Times is megemlékezik, és amelynek több tagját helyezték a napokban letartóztatásba.

A Hszinhua hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozó beszámolója szerint a Fengzsuj munkatársai ellen azért indult eljárás, mert “a bírósági ítéletek befolyásolását célzó, az igazság védelmére hivatkozó fizetett tüntetéseket szerveztek”. A közbiztonsági minisztérium közlése szerint a Fengzsuj több tagja volt érintett a “közrend megzavarására irányuló” cselekményekben is, és “haszonszerzés céljából” illegálisan szerződtettek tüntetőket.

A tárca közleményében azt állította, hogy a csoport 2012 júliusától több mint 40 alkalommal szervezett különböző nyilvános, közterületi eseményeket, így bíróságok előtti és a közlekedést akadályozó demonstrációkat, volt, ahol a tüntetés miatt a tárgyalást is meg kellett szakítani.

Volt olyan, nagy visszhangot kiváltó eset is, amelynek megtámogatására az ügyvédek megbíztak egy népszerű bloggert, továbbá jelentős összeget, 100 ezer jüant (4,4 millió forint) ajánlottak fel kapcsolódó videoklip elkészítésére, amelyet statisztákkal le is forgattak. Egyikük, akinek egy magasba tartott transzparenssel a kezében kellett kiabálnia, a közbiztonsági minisztérium állítása szerint azt vallotta, hogy 600 jüant (mintegy 26 ezer forint) kapott a szerepléséért.

Január eleje óta legalább öt olyan jogvédő ügyvédet helyeztek letartóztatásba, akiket az “államhatalom megdöntésére való felbujtással” gyanúsítanak. Előzőleg hónapokig ismeretlen helyen tartották őket fogva – mondta el kedden egyik kollégájuk.

Szavai szerint az érintettek a kormányzati tisztségviselők felelősségre vonását lehetővé tevő törvényeknek igyekeztek érvényt szerezni, és a kormánnyal szemben kritikus polgárokat vettek védelmükbe. Igaz, közük volt olyan tüntetésekhez is, amelyeket a hatóságok az igazságügyi rendszer aláásására irányuló, törvénytelen kísérleteknek minősítettek.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. január 19.

Hat évre ítélték a jogászból lett sikertelen fegyveres rablót

Jogerősen hat év börtönbüntetéssel sújtott szerdán a Szegedi Ítélőtábla egy szegedi jogászt, aki 2020 tavaszán pisztollyal megpróbált kirabolni egy postát, majd két nap múlva ötezer forintot zsákmányolt egy virágboltból – közölte a bíróság.

2022. január 19.

E-kereskedelem: dinamikus bővülés, növekvő kockázatok

Az ÁSZ elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy szükség van a vásárlói tudatosság erősítésére annak érdekében, hogy az interneten történő vásárlások során az emberek felelős, adataik megfelelő védelmét is biztosító döntéseket hozzanak.