Jön az új adatvédelmi rendelet

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. május 26.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kevesebb mint egy év múlva, 2018. május 25-től alkalmazhatóvá válik az EU 2016/679 számú adatvédelemmel foglalkozó rendelete, amely egységesíti a terület szabályozását az EU-ban.


A rendelet alapelvi szinter emelte az elszámoltathatóság elvét, amely azt jelenti, hogy az adatkezelőknek az adatkezelés megtervezésétől a kezelt személyes adatok törléséig bármikor képesnek kell lenniük arra, hogy bizonyítsák az adatvédelmi elvárásoknak való megfelelést.

Az adatkezelőknek az adatkezelés jellegére, körülményeire és céljaira tekintetttel, illetve az adatkezeléssel érintettek magánszférájával kapcsolatos kockázatok figyelebevételével megfelelő technikai és szervezési intézkedéseket kell eszközölniük, annak biztosítására és bizonyítására, hogy a személyes adatokat a Rendelettel összhangbaqn kezelik. 

Ezeket az intézkedéseket az adatkezelőknekrendszeresen felül kell vizsgálniuk és szükség esetén naprakésszé tenniük. 

Az elszámoltathatóság elve azt jelenti, hogy az adatkezelőknek szervezeti kultúrájukat és valamennyi tevékenységüket az adatvédelmi elvárásokra tekintettel kell kialakítaniuk, végezniük.

Az új adatvédelmi szabályozás nagyobb figyelmet fordít az adatbiztonságra is.

A NAIH felhívta az adatkezelők figyelmét, hogy az elszámoltathatóság elvét szem előtt tartva tekintsék át folyamatban lévő és tervezett adatkezelésüket és azokat hozzák összhangba az új szabályozással. 

(naih.hu)

[htmlbox eu_jog_alkalmazasa]

Kapcsolódó cikkek:


Elítéltek egy droggal kereskedő családot
2018. október 16.

Bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés miatt ítélt nem jogerősen több éves börtönbüntetésre egy négytagú családot a Siklósi Járásbíróság, két társukra pedig felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki - közölte kedden a Pécsi Törvényszék.

Felfüggesztett fogház a trafikrablónak
2018. október 16.

Nem jogerősen másfél év fogházbüntetést szabott ki a Gyulai Járásbíróság arra az eleki fiatalkorúra, aki szeptember közepén megpróbálta kirabolni az egyik helyi Nemzeti Dohányboltot. Az ítélet végrehajtását három évi próbaidőre felfüggesztették - közölte Berg Márta megyei főügyészhelyettes.

Hitelközvetítők kaptak börtönbüntetést
2018. október 16.

Hitelközvetítőket, ingatlanforgalmi szakértőt és vállalkozókat ítélt el a Kaposvári Törvényszék hitelek folyósításával összefüggő mintegy 190 millió forint vagyoni hátrány okozása miatt - közölte a Somogy Megyei Főügyészség.

Darák: önazonosak a munkaügyi bírák
2018. október 15.

Darák: önazonosak a munkaügyi bírák

Munkajogi konferenciát szervezett a Munkaügyi Bírák Országos Egyesülete és a Kúria hétfőn az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, abból az alkalomból, hogy az egyesület megalakulásának 20. évfordulójára ünnepi kötet jelent meg-