Jóváhagyta az Országgyűlés Finnország NATO-csatlakozási kérelmét


Hétfő késő délután elfogadta az Országgyűlés a Finnország NATO-csatlakozási kérelmét ratifikáló javaslatot, amit a Külgazdasági és Külügyminisztérium több mint nyolc hónappal ezelőtt nyújtott be a parlamentnek.

Hozzájárult az Országgyűlés Finnországnak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) történő csatlakozásához. A képviselők 182 igen és 6 nem szavazat mellett hagyták jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt. Az eddig semleges észak-európai állam az orosz–ukrán háború kitörését követően kérte felvételét a katonai szövetséghez. Svédország NATO csatlakozásáról később hoznak döntést.

Az eddig semleges észak-európai állam az orosz-ukrán-háború kitörését követően kérte felvételét a katonai szövetséghez. Finnország akkor válik taggá, amikor a csatlakozási okiratát letétbe helyezi az Amerikai Egyesült Államok Kormányánál. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2022. július 14-én nyújtotta be a csatlakozás ratifikálásáról szóló törvényjavaslatot, amelynek általános vitáját idén márciusban kezdte el az Országgyűlés.

Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára az általános vitában azt mondta, a magyar kormány szerint a NATO bővítése jelentős lépés az euroatlanti térség biztonságának növelése felé. Olyan országok kívánnak csatlakozni, amelyek minden tekintetben megfelelnek a követelményeknek, ütőképes, a NATO-tagállamok hadseregeivel együttműködésre képes fegyveres erőkkel rendelkeznek, és osztják a NATO-tagállamok demokratikus értékeit – értékelt az államtitkár.

Reagáltak a finnek:

„Köszönjük a világos döntést” – írta Sanna Marin Twitter-oldalán röviddel az Országgyűlés hozzájárulását követően. A finn miniszterelnök ugyanakkor szót emelt Svédország gyors csatlakozása mellett is. „Finnország és Svédország NATO-tagsága az egész szövetség biztonságát erősíti. Mindenki érdekét szolgálja, hogy Svédország is még a vilniusi csúcstalálkozó előtt NATO-tag legyen – hangsúlyozta a finn kormányfő.

„Magyarország a NATO és az Európai Unió elkötelezett tagja, ezért erőnkön felül mindent meg fogunk tenni a béke előmozdítása és későbbi fenntartása érdekében, ebben számíthatnak ránk a finn emberek. Mi magyarok Finnországgal különleges történelmi barátságot ápolunk, a szövetségeseink. Megerősítést kaptunk tőlük, hogy Magyarország a jövőben megkapja az ennek szellemiségéhez igazodó, neki járó tiszteletet” – tette hozzá Kocsis Máté, aki a közösségi médiában reagált a finn miniszterelnöki reakcióra.

(MTI, index)


Kapcsolódó cikkek