Kártérítést követelt az ügyészség a sértettnek

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. január 19.
Rovat:

A Pest Megyei Főügyészség egy hajléktalan nő érdekében indított kártérítési pert. Az ügyészség a csalás miatt elvesztett összeg visszafizetése iránt lépett fel a bíróságon a bűncselekmény károsultja mellett.


A sértett a Pest megyei Sződön található házára adásvételi szerződést kötött egy férfival. A szerződésbe vételárként nem az az összeg került, amiben előzőleg megállapodtak, hanem annak a fele, 500 000 forint. A ingatlan a szerződésbe írt összegnek több mint tízszeresét érte. A nő végül csak a szerződésben szereplő összeget kapta meg a férfitól.

A nő csalás miatt feljelentette a férfit. A férfi bűnösségét korábban csalás bűntettében a büntetőügyben eljárt bíróság jogerős ítéletében már 2011-ben megállapította. A sértett viszont a vételár különbözetet a mai napig nem kapta meg a bűncselekmény elkövetőjétől.

A Pest Megyei Főügyészség a sértett jogainak védelmében keresetet nyújtott be a Váci Járásbíróságra, amelyben indítványozta, hogy a bíróság kötelezze a bűncselekmény elkövetőjét kártérítés és az eltelt idő óta felhalmozódott kamatok megfizetésére.

A Váci Járásbíróság elsőfokú – nem jogerős – ítéletében az ügyész keresetének helyt adott, és a sértett javára a vételár különbözet és törvényes kamatai együttes összegének megfelelő kártérítést ítélt meg.

(ugyeszseg.hu)

[htmlbox karteritesi_jog]

Kapcsolódó cikkek:


Négy és fél év gyilkossági kísérlet miatt
2018. szeptember 26.

Jogerősen négy és fél év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla szerdán egy szentesi nőt, aki megpróbálta megölni idős, magatehetetlen élettársát.

Perindítási viszontagságok
2018. szeptember 26.

Perindítási viszontagságok

Idén január óta nehezebb Magyarországon pereskedni, mint valaha is volt. Szakmai pontatlanságokra vagy formai hibára való hivatkozással a bíróságok számolatlanul dobják vissza még a legtapasztaltabb ügyvédek keresetleveleit is.

Kúriai munkacsoport: sikeres a reintegrációs őrizet
2018. szeptember 26.

Sikeresnek tartja a reintegrációs őrizetet a Kúria joggyakorlat-elemző munkacsoportja, amely szerint mivel a jogintézmény lényege a munkavégzés lehetőségének biztosítása, az elítéltet nem lehet elzárni ettől a lehetőségtől, még például a váltott műszakú munka esetében sem.

Állatkínzásért ítéltek el két férfit
2018. szeptember 26.

Állatkínzásért ítélt el a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság két román állampolgárt, aki két teherautóba 142 malacot zsúfolt be - közölte a Miskolci Törvényszék szóvivője.

Egyszerűsítik és elektronizálják a közigazgatási ügyintézést
2018. szeptember 25.

A közigazgatási rendszer fejlesztésével gyorsabb, egyszerűbb, egységes és jó minőségű ügyfélkiszolgálás valósulhat meg; a következő évben 700 ügytípus egyszerűsödik vagy szűnik meg - közölte a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára kedden Zalaegerszegen.