Kiadhatók a felhasználók adatai

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. április 19.
Rovat:

Az USA Legfelsőbb Bírósága keddi döntésében arra kötelezte a Microsoftot, hogy a világon bárhol tárolt elektronikus adatokat adja ki a hatóságnak, ha a felhasználót drogkereskedelemmel gyanúsítják. 


Az ügy azután került a Legfelsőbb Bíróság elé, hogy a fellebbviteli bíróság a Microsoftnak adott igazat és elutasította az adatok kiadására vonatkozó kérelmet, mivel azokat Írországban tárolják.

Az ügy lényege az volt, hogy amennyiben az amerikai kormány parancsot bocsát ki egy amerikai e-mail szolgáltatóra, akkor ennek a szolgáltatónak ki kell-e adnia a külföldön tárolt elektronikus információit.

A cloud törvény alapján egyértelműnek tűnik a helyzet, az ugyanis kimondja, hogy „a szolgáltatónak meg kell őriznie, el kell tárolnia és rendelkezésre kell bocsátania minden vezetékes és elektronikus tartalmat, amely egy vásárlóval vagy feliratkozóval kapcsolatos, és a szolgáltató birtokában, őrizetében, ellenőrzése alatt van, függetlenül attól, hogy a felvételt, az információt a szolgáltató az USA-n belül vagy kívül tárolja.”

Az ügy még 2013-ban indult, amikor amerikai ügynökök kezdeményezték egy körzeti bíróságnál, hogy kötelezze a Microsoftot minden e-mail és releváns információ kiadására egy felhasználóról, akit drogkereskedelemmel gyanúsítottak. A bíróság államérdekre hivatkozással kibocsátotta a parancsot.

A dokumentum arra kötelezte a Microsoftot, hogy meghatározott e-mailfiókok és az ahhoz kapcsolódó minden releváns tartalmat adjon ki. A Microsoft azonban kifogást emelt a döntés ellen, amikor kiderült, hogy a kért tartalmakat Dublinban tárolják.

A tárgyaláson a bíróság arra kötelezte a céget, hogy tegyen eleget a parancsban foglaltaknak, függetlenül attól, hogy külföldön tárolja az adatokat. A Microsoft fellebbezett és a fellebbviteli bíróság neki adott igazat. Ezt követően elfogadták a cloud törvényt és az alapján új parancsot bocsátottak ki, amely előírta az információk kiadását.

Mivel a felek egyetértettek abban, hogy az új parancs alapján kell az ügyet megítélni, ezért a bíróág kötelezte a Microsoftot az adatok kiadására és felkérte a fellebbviteli bíróságot az átadás megtörténtének ellenőrzésére.

(jurist.org)

[htmlbox gdpr_komm]

Kapcsolódó cikkek:


Felfüggesztett börtönt kaptak emberkereskedelemért
2018. november 12.

Az ügy elbírálása során az új büntetőeljárási törvény egyik fontos, az eljárás egyszerűsítését és gyorsítását szolgáló újítását, az egyezség lehetőségét alkalmazták.