Kiemelkedően magas a családjogi ügyek száma a járásbíróságokon

Szerző: Adó Online
Dátum: 2019. szeptember 11.
Címkék: , , ,
Rovat:
Évről évre megfigyelhető, hogy a családjogi ügyek az összes polgári és gazdasági peres ügyérkezés közel 40 százalékát teszik ki járásbírósági szinten és évente közel 50 ezer családjogi ügy érkezik.

2019. I. félévében ez az arány országos átlagban 37 százalék volt, amely azt jelenti, hogy ebben az időszakban összesen 23.789 darab, a tavalyi év ugyanezen időszakához képest 2.434 darabbal több családjogi ügy érkezett a járásbíróságokra.

Az alábbi diagram azt szemlélteti, hogy konkrétan hogyan alakulnak az egyes családjogi ügyek arányszámai az összes polgári és gazdasági peres ügyérkezéshez képest a járásbíróságokon országos viszonylatban.

Forrás: birosag.hu

A családjogi pereken belül minden évben, így 2019. I. félévében is legnagyobb arányban a házassági perek jelennek meg: ez az összes családjogi per 62 százaléka.

Az országos átlagon túl azonban érdemes az egyes bíróságok ügyforgalmát külön-külön is megnézni. Az alábbi diagram azt szemlélteti, hogy a Fővárosi Törvényszék kivételével valamennyi törvényszéken országos átlag feletti az érkezett családjogi ügyek aránya. Van, ahol az érkezett ügyek közel 50 százaléka családjogi ügy.

Forrás: birosag.hu

Bár a növekvő ügyérkezés ellenére az időszerű és hatékony munkavégzés eredményeként 2019. I. félév végére 11%-kal csökkent járásbírósági szinten a folyamatban maradt családjogi peres ügyek aránya 2018. év végéhez viszonyítva, arányuk változatlanul jelentős, 35 százalék az összes folyamatban maradt peres ügyhöz képest.  2019. I. félév végén összesen 17.571 db családjogi peres ügy volt folyamatban a járásbíróságokon.

Tekintettel arra, hogy egyes bíróságokon a családjogi ügyeket tárgyaló bírók ítélkeznek a gondoksági ügyekben is,  érdemes megemlíteni, hogy 2019. I. félévben járásbírósági szinten az összes polgári és gazdasági peres ügy 9 százaléka, azaz 6.002 darab gondoksági ügy érkezett. Ezek a perek az adott bíróságon a családjogi ügyszak leterheltségét növelik.
Az Országos Bírósági Hivatal működése során eddig is nagy hangsúlyt fektetett, és a jövőben is kiemelten fókuszál az ügyszak szakmai-igazgatási támogatására.

A gyermekközpontú igazságszolgáltatás országos program legfontosabb célkitűzése mind a polgári (és elsősorban a családjogi), mind a büntető ügyek terén a gyermekek érdekeinek érvényesítése annak érdekében, hogy az eljárásban – pozíciójuktól függetlenül – az életkoruknak megfelelő bánásmódban részesüljenek. Fontos cél továbbá a fentiek szerinti kiskorúakat érintő ügyeket tárgyaló bírák folyamatos felkészítése, az ezzel kapcsolatos speciális és komplex elvárásokra. A program megvalósítását a 2016-ban létrehozott Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás Munkacsoport is segíti.

(birosag.hu)

Kapcsolódó cikkek: