Kihirdették az új közigazgatási perrendtartást

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. március 2.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Közlöny március 1-jén kiadott 30. lapszámában kihirdették az Országgyűlés által elfogadott a közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvényt.


A kihirdetett törvényjavaslat 2018. január 1-jén lép hatályba. A jogszabályt elsőként tavaly decemberben fogadta el az Országgyűlés. Az AB azonban januárban a jogszabály közigazgatási felsőbíróságra vonatkozó rendelkezéseit kifogásolta, miután az államfő az alaptörvény-ellenesség és a közjogi érvénytelenség megállapítását kérte a testülettől. A módosított törvényt, melyből kikerült a “felsőbíróságként eljáró bíróság” köznév, 2017. február 21-én fogadta el az Országgyűlés.

A legfőbb pontokról, melyekben az új közigazgatási perrendtartás változást hoz, itt olvashat.

 

 

Kapcsolódó cikkek:


Tábornokper: a vádlottak többsége tagadta bűnösségét
2020. január 27.

A vádlottak többsége tagadta bűnösségét a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa előtt hétfőn abban a másodfokú büntetőperben, amelyben összesen tizenhét embert, köztük három tábornokot vádoltak meg vesztegetéssel.

Gyöngyöspata: az EB-szóvivő szerint a bírósági döntéseket be kell tartani
2020. január 24.

A bíróságok döntését az európai uniós tagországokban be kell tartani, ez alapvető kötelesség, továbbá különbséget kell tenni a tettek és a szavak között, a nyilatkozatok mellett meg kell nézni, hogy milyen tényleges lépések követik az igazságszolgáltatás határozatait - hívta fel a figyelmet Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője pénteken Brüsszelben.

Sulyok Tamás: nincs rendszerszintű probléma
2020. január 24.

Nincs rendszerszinten probléma a magyar igazságszolgáltatásban, ami a magyar bírói kar érdeme, és ezt az utat folytatni kell - mondta az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke pénteken a Győri Ítélőtábla 15 éves fennállása alkalmából tartott konferencián Győrben.