Korlátozták az Amazon értékesítését Franciaországban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bírósági döntés értelmében az Amazonnak minden kiszállított nem alapvető árucikk után 100.000 eurós bírságot kellene fizetnie.

A versailles-i fellebbviteli bíróság pénteken részben helybenhagyta és részben megváltoztatta azt az elsőfokú bírósági döntést, amely korlátozza az Amazon kereskedőcég által a koronavírus járvány idején szállítható árucikkeket.

Az Amazont azért kritizálták, mert nem részesítette előnyben az alapvető árucikkeket a kiszállításkor, illetve nem biztosította az alkalmazottai számára az egészséges és biztonságos munkavégzést.

Az elsőfokú döntést után az Amazon bezárta francia raktárait a döntésre hivatkozva, és a minden általa szállított, nem alapvető árucikkre kivetett 1 millió eurós bírságot eltúlzottnak nevezte. A fellebbviteli bíróság a bírságot nem alapvető árucikkenként 100.000 euróra csökkentette, illetve az alapvető árucikkek listáját többek között a hightech és az IT termékekkel bővítette. A fellebbviteli bíróság 48 órát adott az Amazon számára tevékenységének korlátozására mindaddig, amíg az egészségügyi és biztonsági kockázatok értékelését elvégzik.

Miközben a szakszervezetek örömmel fogadták a rendeletet, a korlátozások sok olyan cégnek ártottak, amelyek áruszállítással igyekeznek túlélni. Sok eladó értékesíti termékeit az Amazonon, akiknek ehelyett most drágább csatornákon kell értékesíteniük, így például a francia posta szolgáltatását kell igénybe venniük.

Olyan vállalkozások is sokan vannak, amelyek az Amazonnal raktároztatnak, így a raktárak bezárása óta nem férnek hozzá az árujukhoz.

Voltak olyan cégek is, amelyek úgy döntöttek, hogy áruikat a németországi Amazon raktárakban tárolják, de bizonyos esetekben ez megduplázta a szállítási költséget.

Nem egyértelmű, hogy az Amazon fellebbez-e Franciaország legfelső bíróságához, vagy kompromisszumot köt majd a szakszervezetekkel.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2022. január 24.

Börtönbe küldték Nicolas Sarkozy volt munkatársait

Börtönbüntetésre ítélte a párizsi büntetőbíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfő (2007-2012) volt közvetlen munkatársait, köztük Claude Guéant-t, az elnöki hivatal volt vezetőjét az Elysée-palota által túlszámlázott közvélemény-kutatások miatt.

2022. január 24.

Vodkát használtak a fertőtlenítőszerben a hamisítók

Vádat emeltek két férfi és két nő ellen, akik a koronavírusjárványt kihasználva hamis kézfertőtlenítő-szert gyártottak és értékesítettek, a csalással pedig hét sértettnek több mint 28 millió forint kárt okoztak.

2022. január 24.

Megújul a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok folyóirat

A Kúriai Döntések Bírósági Határozatok folyóirat 70. évfolyama 2022. január 20-tól külsejében is megújulva és – a kor kívánalmainak megfelelően – a fenntarthatóság jegyében online, szabad hozzáférésű (open access) kiadványként jelenik meg.