Korrupciót lepleztek egy büntetés-végrehajtási intézetben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást egy büntetés-végrehajtási felügyelő és társai ellen.

 A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján folytatott nyomozás során a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség összehangolt akcióban több helyszínen tartott kutatást, amelyet követően két személy előállítása is megtörtént. A nyomozati cselekményeken közreműködtek a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai.

A megalapozott gyanú szerint egy magánszemély 2020. júliusa előtt abban állapodott meg egy büntetés-végrehajtási intézetben elhelyezett fogvatartottal, hogy részére mobiltelefonokat juttat be továbbértékesítés és személyes használat céljából. A készülékek bevitelét egy az intézetben dolgozó munkáltatási felügyelő vállalta, aki 5 készülék beviteléért alkalmanként 150.000,- forintot kapott.

A mobiltelefonokat és a büntetés-végrehajtási főtörzsőrmester részére a készpénzt a fogvatartott megbízásából ismeretlen társai küldték el a magánszemélynek, aki a telefonokat a fogvatartottnak történő továbbítás érdekében átadta a felügyelőnek.

A nyomozó ügyészség az ügyben két személyt hallgatott ki gyanúsítottként,  akik a gyanúsítás ellen nem éltek panasszal. A büntetés-végrehajtási dolgozó nem tett vallomást, míg magánszemély társa elismerte a bűncselekmények elkövetését, azonban érdemi védekezést terjesztett elő.

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség elrendelte a büntetés-végrehajtás hivatásos állományú tagjának őrizetét és indítványt tett letartóztatásának elrendelésére. A Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa az ügyészi indítványnak megfelelően, a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsításának megakadályozása érdekében és katonai fegyelmi okból elrendelte a kényszerintézkedést.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2020. március 16.

A büntetés-végrehajtási szervezet is felkészült a koronavírus elleni védekezésre

A büntetés-végrehajtási szervezet a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus fertőzéssel kapcsolatban kiadott szakmai protokollját követve kiemelt feladatként kezeli a személyi állomány és a fogvatartottak egészségügyi állapotának megóvását és a fertőzésveszély megelőzését a hazai börtönökben.