Kötelezettségvállalással zárult a UPC monori körzetével kapcsolatos GVH eljárás

Szerző: Fejes Melinda
Dátum: 2018. január 15.
Rovat:

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2015-ben erőfölénnyel való visszaélés miatt indított vizsgálatot a UPC Magyarország Telekommunikációs Kft.-vel (UPC) szemben, mert a Monori körzetben állítólagosan túlzottan magas áron kínálta ADSL szolgáltatásait, amelyek minősége azonban elmaradt az ország többi részén elérhető kábelhálózatának minőségétől. Végül azonban a GVH döntésében nem állapított meg jogsértést és nem szabott ki bírságot sem, arra tekintettel, hogy a UPC mind a 14 problematikus település vonatkozásában a hálózat korszerűsítésre illetve árazásra vonatkozó kötelezettségvállalásokat tett.


A GVH vizsgálata a 29-es számozási (monori) körzetben nyújtott szélessávú internet-szolgáltatásra irányult. A GVH gyanúja szerint a UPC erőfölényes helyzetben volt a 29-es körzet olyan 14 településén, ahol más komoly internet-szolgáltató nem volt jelen saját hálózattal. A GVH szerint ezeken a településeken a UPC visszaélhetett erőfölényével azáltal, hogy korlátozta a technikai fejlődést (ti., nem cserélte le vagy fejlesztette rézpáras hálózatát) illetve azáltal, hogy tisztességtelenül magas árakat alkalmazott.

A UPC által felajánlott és a GVH által elfogadott kötelezettségvállalások értelmében a UPC 2019. június 30-ig köteles hálózatfejlesztéseket végrehajtani 12 érintett településen. Emellett köteles biztosítani, hogy a korszerűsített hálózatok árazási és minőségi feltételei ne legyenek rosszabbak a UPC országos szolgáltatási feltételeinél. Két további településen a UPC hálózatfejlesztés helyett öt éves időtartamra kötelezettséget vállalt a vizsgált időszaknál jelentősen kedvezőbb árak alkalmazására. A UPC köteles a kötelezettségvállalásról, a hálózatfejlesztésekről és az új hálózatra váltás lehetőségéről a fogyasztókat megfelelően tájékoztatni, valamint a kötelezettségvállalás teljesítését rendszeresen igazolni a GVH felé.

Érdekesség, hogy hat település esetében a fejlesztéseket a UPC saját forrásain túl állami támogatás is segíti. Időközben ugyanis a magyar kormány pályázatot hirdetett a szélessávú internet-hozzáférés országos biztosításának támogatására. Ez a pályázat az EU digitális menetrendjének való megfelelést szolgálta, amelynek célkitűzése a 30 Mbit/s-os szélessávú internet-hozzáférés biztosítása az EU valamennyi lakosa számára. A kormányzati pályázat az olyan vidéki települések esetében (köztük több, a GVH vizsgálatával érintett település esetében is) igyekezett ehhez megfelelő pályázati forrást nyújtani, ahol ilyen hálózatfejlesztések kereskedelmi alapon nem volnának megvalósíthatók. A UPC a pályázat eredményeként támogatást kapott többek között hat, a GVH vizsgálatával érintett település vonatkozásában is. Ezen hat település tekintetében a UPC által vállalt hálózatfejlesztés költségeinek megközelítőleg 40-50%-át fedezi pályázati forrás, a fennmaradó részt pedig a UPC saját forrásaiból finanszírozza.

 

A cikk szerzője: dr. Kőmíves Attila, ügyvéd

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:


EJEB-kritika Belgiumnak
2018. szeptember 18.

Elmarasztalta Belgiumot kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), kiemelve, hogy a helyi hatóságok jogsértő módon tiltottak ki egy hidzsábot - a hajat teljesen elfedő iszlám fejkendőt - viselő nőt egy bírósági tárgyalásról.

Részegen okozott halálos balesetet
2018. szeptember 18.

Jogerősen nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélt a Pécsi Ítélőtábla kedden egy Tolna megyei férfit, aki 2015-ben ittasan és kábítószer hatása alatt halálos balesetet okozott, 2016-ban pedig szintén részegen úgy megütött egy férfit, hogy az meghalt.

Börtönbe megy a balatoni betörő
2018. szeptember 18.

Négy és fél év börtönbüntetésre ítélt a Siófoki Járásbíróság első fokon egy hajléktalan férfit, aki mintegy ötven ingatlanba tört be a Balaton déli partján tavaly - közölte a Somogy Megyei Főügyészség.