Közel négyszáz gyermekkereskedőt állítottak elő Európa-szerte


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Europol szerint a bűnözői csoportok multinacionális szinten működnek, így a műveletben tizenkét ország vett részt.

Az emberkereskedelem felszámolására a közelmúltban végzett művelet során 388 gyermekkereskedőt állítottak elő és 249 feltételezett áldozatot azonosítottak Európa-szerte – közölte az Európai Unió (EU) rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) szerdán.

249-ből 61 kiskorú

A hágai székhelyű szervezet tájékoztatása szerint az akcióban részt vevő országok rendőrsége, bevándorlási hivatalai, határőrsége, szociális és gyermekvédelmi szolgálatai részvételével tartott művelet az előállítások mellett további 19 gyanúsított azonosításához és 40 eljárás megindításához vezetett.

Az emberkereskedők 249 feltételezett áldozata közül 61 kiskorú, 107 áldozat életkorát még nem határozták meg.

A műveletben tizenkét ország – Ausztria, Belgium, Horvátország, Ciprus, Németország, Litvánia, Portugália, Románia, Szlovénia, Spanyolország, Hollandia és az Egyesült Királyság – közel 5400 illetékese vett részt, akik mintegy 59 ezer embert ellenőriztek, 1500 helyszínt, 16 ezer járművet és 40 ezer iratot kutattak át.

Saját rokonaik adják el

Az Europol tájékoztatása szerint a gyermekkereskedő bűnözői csoportok szervezetten, több uniós országban, határokon átnyúló formában működnek. A legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportokat keresik. Az Európai Unión belül a kiskorúakat szexuális, vagy különbözőféle munkákra többnyire saját rokonaik adják el.

Az unión kívülről érkezett kiskorúak esetében az embercsempészek a gyermekek rokonaiknak vagy törvényes gyámjainak adják ki magukat. A bűnözők gyakran bántalmazzák a gyermekeket, vagy nemi erőszakot követnek el rajtuk. Koldulásra, vagy bűncselekmények, például lopás, rablás, csempészés elkövetésére, vagy szexuális szolgáltatás nyújtására kényszerítik őket. A nehezebb azonosítás végett a bűncselekmények elkövetését követően gyakran határokon át utaztatják a gyerekeket – közölték.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. május 19.

Az EP kiterjesztené a jogállamisági vizsgálatot az uniós értékek teljes körére

Az Európai Parlament (EP) képviselői csalódottságukat fejezték ki amiatt, hogy az Európai Bizottság nem terjesztette ki jogállamisági vizsgálatát az uniós értékek teljes körére, és így számos problémával nem foglalkozott – derült ki az EP plenáris ülésén az Európai Bizottság 2021-es jogállamisági jelentéséről csütörtökön elfogadott állásfoglalásból.