Közel ötmillió elektronikus irat a bíróságokon

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. január 29.
Címkék: , , ,
Rovat:
Az elektronikus kiadmányok száma egy év alatt csaknem kétszeresére növekedett.

Több mint 2 millió elektronikus beadvány érkezett a bíróságokra 2 013. január 1-től 2018. év végéig. A civilisztikai (polgári, gazdasági, közigazgatási, munkaügyi) perekben 1.275.676 db, a civilisztikai nemperes ügyekben (csőd, felszámolás, végrehajtási, perenkívüli ügyek, civil szervezetek nyilvántartási ügyei) 333.751 db, a büntető és szabálysértési ügyekben 451.410 db beadvány érkezett a fenti időszakban.

A bíróságok az ügyfeleknek közel 2,8 millió elektronikus kiadmányt küldtek ki 2017 és 2018 évben.

Az elektronikus kiadmányok száma egy év alatt csaknem kétszeresére növekedett, 2017. évben 925.557 db, míg 2018. évben már 1.827.284 db iratot kézbesített a bíróság elektronikusan az ügyfelek részére.

6 év alatt a bíróságokra elektronikus úton érkezett beadványok és a bíróság által kiküldött elektronikus kiadmányok száma tehát összességében majdnem elérte az 5 milliót.

Az elektronikus ügyintézés hozzájárul a bírósághoz való hozzáférés egyszerűsítéséhez, segítségével az ügyfelek költséget és időt takaríthatnak meg. Rövidülnek a kézbesítési határidők, az ítélkezés időszerűségi mutatói javulhatnak, s a bírósági eljárások gyorsabban lezárulhatnak.

Az OBH infografikája itt található.

(birosag.hu)

Kapcsolódó cikkek:


Súlyos kartellbüntetést hozhat akár a családi beszélgetés is
2019. február 15.

Rendkívül aktívak voltak az elmúlt hónapokban az európai uniós és hazai versenyhatóságok, amit jól mutatnak a rekordbírságok, valamint Magyarországon a családi vállalkozások összehangolt piaci fellépése kapcsán hozott GVH döntés is. A közelmúlt eseményei azt is jelezték, hogy a versenyjogi eljárásban érintett cégeknek megéri együttműködniük a hatóságokkal.

Csalással vádolnak egy közjegyzőt
2019. február 15.

Vádat emeltek egy közjegyzőként tevékenykedő férfi és bűntársai ellen, akik hamis váltóval próbáltak több százmilliós csalást elkövetni - közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken.

Menekültek: EJEB-felszólítás Magyarországnak
2019. február 15.

Egy, a tompai tranzitzónában tartózkodó iraki menedékkérő család életkörülményeinek javítására szólította fel Magyarországot ideiglenes intézkedésként a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) - közölte a testület egyik szóvivője.