Közel ötmillió elektronikus irat a bíróságokon

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. január 29.
Címkék: , , ,
Rovat:
Az elektronikus kiadmányok száma egy év alatt csaknem kétszeresére növekedett.

Több mint 2 millió elektronikus beadvány érkezett a bíróságokra 2 013. január 1-től 2018. év végéig. A civilisztikai (polgári, gazdasági, közigazgatási, munkaügyi) perekben 1.275.676 db, a civilisztikai nemperes ügyekben (csőd, felszámolás, végrehajtási, perenkívüli ügyek, civil szervezetek nyilvántartási ügyei) 333.751 db, a büntető és szabálysértési ügyekben 451.410 db beadvány érkezett a fenti időszakban.

A bíróságok az ügyfeleknek közel 2,8 millió elektronikus kiadmányt küldtek ki 2017 és 2018 évben.

Az elektronikus kiadmányok száma egy év alatt csaknem kétszeresére növekedett, 2017. évben 925.557 db, míg 2018. évben már 1.827.284 db iratot kézbesített a bíróság elektronikusan az ügyfelek részére.

6 év alatt a bíróságokra elektronikus úton érkezett beadványok és a bíróság által kiküldött elektronikus kiadmányok száma tehát összességében majdnem elérte az 5 milliót.

Az elektronikus ügyintézés hozzájárul a bírósághoz való hozzáférés egyszerűsítéséhez, segítségével az ügyfelek költséget és időt takaríthatnak meg. Rövidülnek a kézbesítési határidők, az ítélkezés időszerűségi mutatói javulhatnak, s a bírósági eljárások gyorsabban lezárulhatnak.

Az OBH infografikája itt található.

(birosag.hu)

Kapcsolódó cikkek:


A munkavállaló személyiségi jogának korlátozása
2019. április 19.

A munkavállaló személyiségi jogának korlátozása

A munkavállalónak a párkapcsolatára vonatkozó adat védelméhez, illetve a magánélethez való jog személyiségi joga, így tőle erre nézve csak olyan nyilatkozat megtétele vagy adat közlése kérhető, amely személyhez fűződő jogát nem sérti, és a munkaviszony létesítése, teljesítése vagy megszűnése szempontjából lényeges.

Munkavállaló felelőssége a munkahelyi balesetért
2019. április 19.

Munkavállaló felelőssége a munkahelyi balesetért

A munkavállaló kizárólagos és elháríthatatlan magatartása a baleset bekövetkezésénél nem állapítható meg, ha a munkáltató nem tett eleget az egészséges és biztonságos munkavégzés biztosítására vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

Felfüggesztett büntetést kapott az orvvadász
2019. április 18.

A Tapolcai Járásbíróság 2019. április 17-én kihirdetett ítéletével lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, valamint orvvadászat bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és ezért őt két év – végrehajtásában négy évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte.

Nemzeti exportcikk lehet a digitális bíróságból
2019. április 17.

Együttműködési megállapodást kötött 2019. április 17-én dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, mely szerint a jövőben Magyarország bíróságai is bekapcsolódnak hazánk digitális exportjának fejlesztésébe.