Közjegyző: több esetben kártérítéssel élhet a repülő utasa

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. augusztus 26.
Címkék: ,
Rovat:
Az utas a légitársasággal szemben kártérítéssel élhet, ha például késik a repülő, törlik a járatot, túlfoglalás történik, vagy ha valaki nem oda kapja a jegyét, ahová foglalt, netán poggyászkár éri – hívta fel a figyelmet Böröcz Helga közjegyző az M1 aktuális csatornán.

Mint kifejtette: első lépésben az üzemeltető légitársaságot kell megkeresni. EU-s tagállamokon belül fizetésmeghagyásos eljárást lehet indítani. Erről tájékozódni lehet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara honlapján. Ugyanitt az eljárás indításához kérelmet is le lehet tölteni.

A szakember szerint a fizetésmeghagyásos eljárás különösen kis értékű követelés esetén eredményes, mindemellett gyors és rendkívül hatékony. Ha a légitársaság ellentmond, akkor perre lehet menni – jegyezte meg.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


A fogvatartottak leveleinek kezelését vizsgálta a NAIH
2019. szeptember 17.

A fogvatartottak leveleinek kezelését vizsgálta a NAIH

A NAIH elfogadta, hogy a fogvatartottak részére érkező küldeményeket lefénymásolják és csak a másolatot adják át a fogvatartottak részére, de felkérte az IM-et, hogy a Bvtv. végrehajtási rendeletében megfelelően szabályozza a személyes adatok kezelését.