Közvetítői ügyelet indult a Pesti Központi Kerületi Bíróságon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fővárosi közvetítői ügyeletet indított heti két órában a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) – közölte a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya pénteken.

A közleményben ismertették, hogy a közvetítői eljárás (mediáció) gyors, költségkímélő lehetőség a peres konfliktus lezárására. Az eljárás során ugyanis egy – a felek által felkért – pártatlan közvetítő hatékonyan segít a vita rendezésében, a problémák megoldásában.

A közvetítői ügyelet alatt az ügyfelek a bírósági eljáráshoz kapcsolódó közvetítői eljárást érintő kérdéseik mellett eljárást is kezdeményezhetnek. Az ügyeletes közvetítő részletes tájékoztatást ad az ügyfeleknek a mediáció előnyeiről, az eljárás menetéről és az igénybevétel feltételeiről. Az ügyfelek eljárás iránti kérelmét rögzítik vagy – igény szerint – formanyomtatványt adnak nekik a közvetítői eljárás megindítására irányuló kérelmükhöz – írták.

Felhívták a figyelmet arra, hogy bírósági közvetítés csak peres eljárás megindításával egyidejűleg vagy peres eljárás alatt biztosítható, így az ügyelet csak peres eljáráshoz kapcsolódó közvetítésről adhat információkat.

A közvetítői ügyelet munkatársai a főváros teljes területéről várják a bírósági közvetítés iránt érdeklődőket – tették hozzá.

A szolgáltatást minden csütörtökön 14 és 16 óra között a PKKB Markó utcai épületének ügyfélsegítő helyiségében vagy ugyanebben az időben a +36-1-354-6387-es telefonon lehet igénybe venni. Az ügyelet elektronikusan a kozvetitoiugyelet.pkkb@birosag.hu e-mail címen érhető el.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. január 30.

A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az uniós hatóságok nyomására

Az európai fogyasztóvédelmi hatóságok elérték, hogy a Google a jövőben világosabb és pontosabb tájékoztatást nyújtson felületein. Az óriáscéget néhány éve a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is egyértelműbb kommunikációra kötelezte, jelenleg pedig erőfölényes vizsgálatot folytat vele szemben.

2023. január 25.

66.000 oldalnyi peranyag, 300 tanú és 210 órányi hang- és képfelvétel

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. augusztus 21-én emelt vádat V. L. és 21 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken, ahol az I., a X., a XI., a XV., a XVII., a XVIII., a XIX. és a XX.rendű terheltek vonatkozásában már 2020 júniusában ügydöntő határozatot hoztak. A fent felsorolt vádlottak voltak azok, akik beismerték bűnösségüket és lemondtak a bizonyításról. Velük szemben tehát a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa – a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsának másodfokú határozatával – már korábban jogerősen befejezte az eljárást.

2023. január 25.

Internetes csapdára figyelmeztetnek az európai hatóságok

Az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok trükkös gyakorlatra hívják fel a figyelmet az online térben: egyes cégek rejtett módon veszik rá a gyanútlan felhasználókat szolgáltatásaik előfizetésre. A Gazdasági Versenyhivatal is találkozott már hasonlóval, mostantól pedig a bankkártya-társaságok is segítik a hatóságokat a fellépésben.