Különös kegyetlenséggel ölt a debreceni hajléktalan


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bíróság 14 év fegyházbüntetésre ítélte azt a férfit, aki agyontaposta, majd magára hagyta áldozatát.

Előkészítő ülésen, 2021. július 12-én hirdetett ítéletet a Debreceni Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, aki különös kegyetlenséggel agyontaposta áldozatát Debrecenben.

Az ügyész az előkészítő ülésen mértékes indítványt tett a büntetés tartalmára – 16 év fegyházbüntetés – vonatkozóan, ha a vádlott beismerő nyilatkozatot tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. A férfi a vádirattal egyezően elismerte a bűncselekmény elkövetését, tárgyaláshoz való jogáról pedig lemondott, amit a bíróság végzésével elfogadott.

Tüzet kért a vádlott

Az elsőfokú bíróság a vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 14 év fegyházbüntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A férfi legkorábban a büntetés háromnegyed részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és élettársa 2020 márciusától hajléktalanként éltek Debrecenben. Úgy döntöttek, hogy koldulásból fogják a megélhetésüket biztosítani. A városba érkezésüket követően rövid időn belül kifigyelték, hogy a bűncselekmény elkövetésének helyszínéhez közeli kereszteződésben van egy romos épület, ahol nem lakik senki, ezért oda beköltöztek. Mindketten rendszeresen ittak, a bűncselekmény elkövetésének napján, 2020. július 12-én reggel 5 óra 30 perc körül is egy élelmiszerüzlethez tartottak, hogy a nyitást követően szeszes italt vegyenek maguknak. Gyaloglás közben, az Erzsébet utcán, az egyik társasház lépcsőházi bejáratánál észrevettek egy ott ülő, szintén hajléktalan férfit, akit látásból ismertek. A vádlott odament a cigarettázó sértetthez és tüzet kért tőle.

A sértett ekkor hirtelen felállt és szó nélkül ököllel szájon ütötte a 27 éves vádlottat, aki ezen feldühödött és dulakodni kezdett a sértettel. A vádlott az esőtől sáros járdán megcsúszott, hátraesett és magával rántotta a földre a sértettet is, de a vádlott gyorsan fel tudott állni. Ekkor a hanyatt fekvő sértett arcát több alkalommal nagy erővel megtaposta. Az eszméletét vesztett sértettet a vádlott magára hagyta, távozott a helyszínről. A vádlott élettársa a bűncselekmény elkövetésének közelében tartózkodott, többször fel is szólította a férfit, hogy hagyja abba a sértett bántalmazását. Az elszenvedett sérülés és a sértett halála között ok-okozati összefüggés volt megállapítható. A férfi életét az idejekorán alkalmazott gyors és szakszerű orvosi segítség sem tudta volna megmenteni.

Nem jogerős az ítélet

A bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy az eljárás előkészítő ülés keretében történő befejezéséhez képest a bíróság eltúlzottnak találta az ügyészség mértékes indítványát a végrehajtandó szabadságvesztés vonatkozásában. A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a férfi megbánó magatartást tanúsított, valamint két kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik. Súlyosító körülménykent vette figyelembe, hogy a vádlott büntetett előéletű, főleg vagyon elleni cselekmények miatt volt korábban elítélve és a bűncselekményt ittas állapotban követte el.

A törvényszék döntése nem jogerős. Az ítélet ellen az ügyészség súlyosítás miatt jelentett be fellebbezést, míg a vádlott és védője a döntést tudomásul vették. A bíróság a vádlott letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta, az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik – derül ki a Debreceni Törvényszék közleményéből.


Kapcsolódó cikkek

2023. december 1.

Még egyszerűbb az ügyintézés a kormányablakokban

Tovább egyszerűsödik az ügyintézés a kormányablakoknál, mert már azok az ügyfelek is élvezhetik a papírmentes ügyintézés előnyeit, akik eddig nem rendelkeztek digitális aláírással vagy ügyfélkapus regisztrációval.