Legfeljebb 12 évet kaphat a pedofil tanár

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. december 14.
Rovat:

A 41 éves pedagógus a vád szerint a hivatásából eredő hatalmi viszonyt felhasználva, több diákjával létesített szexuális kapcsolatot, amivel a nevelése alatt álló kiskorúak erkölcsi és érzelmi fejlődését veszélyeztette – olvasható az ugyeszseg.hu-n.


A vádirat szerint a férfi a vádbeli időszakban pedagógusként, a hivatásából adódó kötelezettségeit megszegve, a tanár-diák kapcsolaton túlmutató bizalmi viszonyt alakított ki  több tanítványával is, majd szexuális célzattal és jelleggel közeledett feléjük.

A vád szerint két olyan eset volt, amikor a vádlott erőszak és közvetlen fenyegetés nélkül, azonban a hatalmi befolyását felhasználva, konkrét hátrányt is kilátásba helyezve, vagy érzelmi zsarolással létesített szexuális kapcsolatot a sértettekkel; ezek a cselekmények a törvény rendelkezése szerint szexuális kényszerítésnek minősülnek.

 

A többi diák esetében a vádlott a szexuális jellegű közeledésével, illetve szexuális cselekményeivel a nevelése, felügyelete alatt álló kiskorúak erkölcsi és érzelmi fejlődését veszélyeztette.

Az ügyészség vádiratában összesen négy kiskorú sértett sérelmére elkövetett bűncselekmény szerepel.

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség a fentiek alapján a férfival szemben több rendbeli szexuális kényszerítés bűntette, valamint kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt nyújtott be vádiratot. A vád tárgyává tett bűncselekmények büntetési tételének felső határa – a bűnhalmazat miatt – 12 évig terjedő szabadságvesztés. A kerületi ügyészség indítványt tett a vádiratban a vádlott pedagógusi foglalkozástól való eltiltására is.

Kapcsolódó cikkek:


Letartóztatták a gyermekeit erőszakoló korábbi életfogytost
2018. szeptember 21.

A Heves Megyei Főügyészség indítványára letartóztatásba helyezte a bíróság azt az 59 éves férfit, akit a rendszerváltás előtti évtizedekben elkövetett gyilkosság miatt 1980-ban életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek. 

Sulyok: az alkotmányjog a mindennapi élethez kapcsolódik
2018. szeptember 21.

Sulyok: az alkotmányjog a mindennapi élethez kapcsolódik

Az alkotmányjog oktatásánál oda kell figyelni arra, hogy az olyan absztrakt fogalmakat, mint az egyenlőség, szabadság, jogbiztonság a valós, hétköznapi élethez kössék - hangoztatta az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke az alkotmányjogot oktatók I. találkozóján.