Lejárt a kreditpontszerzési határidő Koronavírus

Aki a kamarai szabályzatban előírt továbbképzési kötelezettségének nem tett eleget, mivel nem szerezte meg az adott évre kötelezően előírt kreditpontot, törölni kell.


A lekért statisztikák szerint a minimálisan előírt 6 kreditpontot 136 ügyvéd és alkalmazott ügyvéd, valamint 148 kamarai jogtanácsos nem érte el. A határidő utolsó napjáig tehát majdnem a teljes budapesti tagság teljesítette a kötelező képzés első képzési évére előírt minimumot.

Az Üttv. 149. § (1) f) pontja alapján azt a kollégát, aki a kamarai szabályzatban előírt továbbképzési kötelezettségének nem tett eleget, mivel nem szerezte meg az adott évre kötelezően előírt kreditpontot, törölni kell.

Az ügyvédi tevékenységet folytatók továbbképzési kötelezettségéről szóló 18/2018. (XI. 26.) MÜK szabályzat (továbbképzési szabályzat) hatályos szabályai alapján, 80 kreditpontot kell szerezni 5 év időtartam alatt, ami évente 16-16 kreditpont megszerzését jelenti. A járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetre tekintettel a továbbképzési szabályzat a 2020-as év vonatkozásában módosult, így idén minimum 6 pontot kell mindenképpen megszereznie a kollégáknak, a 16-hoz szükséges további 10 kreditpont 2021-ben is megszerezhető. Azonban a 6 kreditpont megszerzésének elmulasztása esetén a szabályozás a mulasztó tagtársunk kamarai tagságának megszüntetését írja elő az 5 éves képzési időszak végével.

Fontos, hogy bár az idén elegendő csak 6 pontot megszerezni, de ez azt jelenti, hogy jövőre úgy kell 26 pontot teljesíteni, hogy ebből csak 16 lesz a kamara által finanszírozott. A MÜK és a BÜK által térítésmentesen hozzáférhető e-learning képzések a www.buktovabbkepzes.hu oldalon érhetők el.

(Budapesti Ügyvédi Kamara 630. számú hírlevele)Kapcsolódó cikkek:


Több mint 500 millió ember adatait szerezték meg a Facebooktól
2021. április 9.

Több mint 500 millió ember adatait szerezték meg a Facebooktól

Több mint félmilliárd Facebook felhasználó, személyes adatai kerültek nyilvánosan hozzáférhetővé az interneten, amely felhívta a figyelmet arra, hogy a közösségi médiacég nem védi tökéletesen a hatalmas információs adatbázisát.

A vakcinaútlevéllel kapcsolatos adatkezelés
2021. április 9.

A vakcinaútlevéllel kapcsolatos adatkezelés

Az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) és az európai adatvédelmi biztos (EDPS) közös véleményt fogadott el a digitális zöld tanúsítványra (vakcinaútlevél) vonatkozó javaslatokról.