Letartóztatják a késelő fiatalkorút


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a fiatalkorúnak a letartóztatását, akit – a XI. kerületben történt késelés kapcsán – több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsítanak – olvasható a Jogászvilághoz eljuttatott közleményben.

A rendelkezésre álló adatok alapján megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított 2019. augusztus 8-án a mozgását nyomon követő technikai eszközt a lábáról levágta, a magához vett 8-9 cm pengehosszúságú késsel a tartózkodására kijelölt lakást elhagyta és egy XI. kerületi házhoz ment.

A ház udvarán rátámadt a vele szerelmi kapcsolatban álló sértettre, valamint az őt védelmező anyjára
és mindkettejüket több alkalommal megszúrta a késsel. A bántalmazás mindkét sértett esetében életveszélyes állapotot eredményezett.

A megalapozott gyanút a rendőri jelentések, a helyszíni szemle jegyzőkönyve, a tanúvallomások, a más ügyből beszerzett igazságügyi elmeorvosszakértői és pszichológus szakértői vélemény is alátámasztják.

Az ügyészség a gyanúsított letartóztatását indítványozta a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélyére hivatkozva, illetve arra, hogy a gyanúsított megszökött a bűnügyi felügyeletből. A védő az ügyészi indítvány elutasítását, bűnügyi felügyelet elrendelését, illetve a
gyanúsított javítóintézeti elhelyezést indítványozta.

Tekintettel a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény magas büntetési tételére és arra, hogy a terhelt az ellene korábban elrendelt bűnügyi felügyelet magatartási szabályait megszegte, a nyomon követő technikai eszközt levágta és elhagyta a kijelölt lakást, az elsőfokú bíróság szerint megalapozottan feltehető, hogy jelenléte az eljárási cselekményeknél kizárólag a letartóztatással biztosítható.

Mivel a gyanúsított a bűncselekményt az ellene más testi épség elleni cselekmények miatt folyamatban lévő büntetőügy hatálya alatt követte el, és jelen eset a korábbiaknál is súlyosabban minősül, ezért a bíróság megállapította, hogy vele szemben fennáll a bűnismétlés veszélye is.
A végzés szerint a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a terhelt esetében kizárólag a letartóztatással biztosíthatók. A végzés nem végleges.


Kapcsolódó cikkek

2019. március 5.

Jogerős ítélet az „Újlak utcai késelés” ügyében

A Fővárosi Törvényszék 9 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki 2018. január 12-én a XVII. kerületi Újlak utcában szóváltást követően – mivel több hónapja nem tudta elfogadni, hogy volt barátnője szakított vele – többször nyakon szúrta a 19 éves sértettet, aki ennek következtében meghalt.