Letartóztatták az erőszakoló szomáliai férfit


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – 2020. február 24-ig – elrendelte annak a szomáliai állampolgárnak a letartóztatását, akit többek között egy fiatal nő ellen elkövetett szexuális erőszak bűntettével gyanúsítanak.

A rendelkezésre álló adatok alapján a terhelt 2020. január 21-én éjjel ismerkedett meg a sértettel egy budapesti szórakozóhelyen, ahonnan a későbbiekben együtt távoztak. A terhelt javaslatára közösen el akartak szívni egy marihuánás cigarettát, ezért séta közben bementek egy térre. A sövények takarásában a férfi szexuálisan közeledett a sértetthez, aki ezt visszautasította. A férfi ennek hatására több alkalommal megütötte, majd megerőszakolta a sértettet. A terhelt a nő segélykiáltására időközben felfigyelő és a sértett védelmére kelő külföldi férfit is bántalmazta. Ezt követően a gyanúsított magához vette a sértett mobiltelefonját és elfutott a helyszínről.

A terhelt cselekményei bizonyítottság esetén szexuális erőszak bűntettének, kifosztás bűntettének, két rendbeli súlyos testi sértés bűntette kísérletének és kábítószer birtoklása vétségének megállapítására lehetnek alkalmasak.

A végzés szerint a gyanúsított szomáliai állampolgár, 2015 januárja óta oltalmazotti státusszal rendelkezik Magyarországon. Bejelentett lakóhelyén nem tartózkodik, magyarországi kötődéssel nem rendelkezik. Figyelemmel ezekre és a gyanúsított terhére rótt bűncselekmények büntetési tételére, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne.

Tekintettel arra, hogy a férfi a gyanúsításban szereplő bűncselekményeket egy vele szemben folyamatban lévő másik büntetőeljárás hatálya alatt követte el, ezért esetében a bűnismétlés veszélye is megállapítható.

A bűncselekmény jellegére, a többszörös halmazatra, a bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlyára, valamint a gyanúsított bizonytalan személyi körülményeire figyelemmel a bíróság úgy határozott, hogy a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a gyanúsított vonatkozásában kizárólag a letartóztatással biztosíthatók.

A végzés nem végleges.


Kapcsolódó cikkek

2022. május 18.

Nőtt az alkuképesség a használt házaknál

Az első negyedévben a használt házak árából országos szinten átlagosan 8,7 százalékot engedtek az eladók, míg tavaly az alku mértéke ebben a kategóriában 8,2 százalék volt. A tégla és a panel lakásoknál azonban az árengedmény mértéke csökkent – közölte az Otthon Centrum.