Letöltendő fogházbüntetésre ítélték a benzinkútba csapódó sofőrt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Székesfehérvári Járásbíróság ítéletet hirdetett a közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult büntetőügyben.

Az elsőfokú ítéletben megállapított tényállás szerint a vádlott az általa vezetett személygépkocsival 2017. szeptember 16-án a késő esti órákban az M7-es autópályán, Budapest felől Székesfehérvár felé közlekedett, miközben erősen esett az eső és emiatt az úttest vizessé vált. A fiatal nő a külső forgalmi sávban haladó járművek előzésébe kezdett és ezért a belső forgalmi sávban 130 kilométer/óra sebességgel haladt. Az általa vezetett jármű azonban az eltúlzott sebessége miatt megcsúszott egy vízátfolyáson, majd az átépítés alatt álló, de működő üzemanyagtöltő állomáshoz vezető lejáróra sodródott és belecsapódott a benzinkúton lévő üzlet ideiglenes elhelyezésére szolgáló konténerbe. A gépkocsi a sodródása közben elütötte az üzemanyagtöltő állomás egyik kútkezelőjét, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen az életét vesztette. A konténerben tartózkodó másik kútkezelőnek pedig az ütközés következtében maradandó fogyatékosságot eredményező sérülései keletkeztek.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért őt 1 év 10 hónap fogház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre és 3 év járművezetéstől eltiltásra ítélte. A bíróság úgy rendelkezett, hogy a vádlott a szabadságvesztés fele részének letöltése után feltételes szabadságra bocsátható.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője azonban három munkanapot fenntartottak a jogorvoslati nyilatkozatuk megtételére.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2019. március 6.

Öt évet kapott az ittas gázoló

Jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélete az ittasan cserbenhagyásos halálos balesetet okozó férfit a Zalaegerszegi Törvényszék.
2018. október 31.

Enyhítették a cserbenhagyásos gázoló büntetését

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa 2018. október 30-án jogerős döntést hozott annak a vádlottnak az ügyében, akit tavaly szeptemberben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és két rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt 2 év 6 hónap szabadságvesztésre és 5 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt a Kazincbarcikai Járásbíróság.