Levegőtlen rakterű autóban szállítottak 28 embert az embercsempészek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bíróság letöltendő börtönbüntetésre ítélte a vádlottakat.

A két román állampolgárságú embercsempész 2020. október 5-én Magyarország területén felvett az általuk használt teherautóba 4 szír, 1 pakisztáni, 20 afgán, 2 palesztin és 1  libanoni állampolgárt, akikről tudták, hogy beutazási és az államhatár átlépésére jogosító engedéllyel nem rendelkeznek. Őket Németországba, illetve Hollandiába akarták szállítani úgy, hogy 28-an összezsúfolódva utaztak a levegőtlen csomagtérben. Az autót az M1-es autópályán, október 5-én késő délután Tata térségében állították meg a rendőrök, majd a vádlottakat és utasaikat előállították.

A bíróság 2020. október 8-án bíróság elé állítás keretében több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt a vádlottakat – az ilyen jellegű eljárások elszaporodottságára is tekintettel, és a kialakult bírói gyakorlattal összhangban – 3-3 év végrehajtandó börtönbüntetésre és 3-3 év Magyarországról kiutasításra ítélte. A lefoglalt gépkocsi a bíróság ítélete alapján az állam tulajdonába került, mert a tulajdonos kiléte nem volt megállapítható.

Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőik fellebbeztek. A bíróság elrendelte a két férfi letartóztatását – derül ki a Tatabányai Törvényszék közleményéből.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.