Magyar plébániákra specializálódott a szlovén betörő


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Plébániáról, apátságból, papi otthonból lopott az az 58 éves szlovén állampolgárságú férfi, aki a Veszprémi Járási Ügyészség vádemelését követően letartóztatásban várja ügyének tárgyalását.

A vádirat szerint az elkövető előbb 2015-ben, majd 2019-ben is követett el Magyarországon lopásokat, mindannyiszor egyházi intézmények, illetve az ott lakók sérelmére.

A férfi 2015 nyarán, a délutáni órákban az egyik keszthelyi plébániánál jelent meg, ahova a nyitott ajtón át akadálytalanul bejutott. Átkutatta a plébánia irodáját, melynek során a helyiségben tartott pénzkazetta kulcsát az íróasztalban megtalálta. A férfi a kazettát a kulccsal kinyitotta, a plébánia tulajdonát képező 356 000 forintot pedig elvitte belőle.

A vádlott 2019 nyarán is visszatért Magyarországra, ahol előbb Tihanyba, majd egy héttel később Szombathelyre utazott.

A férfi az apátságba látógatójegyet váltva jutott be, azonban a többi turistától hamarosan külön vált, és egy vasrácsot felfeszítve az emeletre ment. Az emeleten az egyik szobát feltörte, s onnan 600 000 forintot, illetve közel 1 600 000 forint értékű különböző valutát tulajdonított el. A vádlott további három helyiségbe is megróbált bejutni, de azoknak az ajtajával már nem bírt. A vasrács és az ajtók megrongálásával az elkövető 190 000 forintos rongálási kárt is okozott.

A vádlott Szombathelyen a 11 órai mise megkezdését kivárva surrant be egy papi otthonba, melynek egyik szobájából a szekrényfiókot felfeszítve 67 000 forintot, míg egy másik helyiség nyitott íróasztalfiókjából 190 000 forintot vitt el.

Az összesen hétrendbeli lopással, illetve annak kísérletével vádolt férfival szemben az ügyészség szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a vádiratában azzal, hogy beismerése és a tárgyalásról történő lemondása esetére az ügyben eljáró Veszprémi Járásbíróság 3 év 8 hónap börtönbüntetésre és 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélje – derült ki az ügyészség közleményéből.

(Jogászvilág)


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Az EP támogatja a médiaszabályozásról szóló uniós bizottsági javaslatot

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta az Európai Bizottság által előterjesztett, a tömegtájékoztatás szabadságáról, illetve a belső piaci médiaszolgáltatások közös keretének létrehozásáról szóló jogszabályjavaslat elfogadását – tájékoztatott az uniós parlament kedden.

2023. október 2.

Októbertől az elektronikus ügyintézésre kötelezettek számára a cégkapura érkezik a fizetési meghagyás

Októbertől tovább egyszerűsödött a fizetési meghagyásos eljárás: az elektronikus ügyintézésre kötelezetteknek nem postán, hanem elektronikusan, a cégkapun, a tárhelyükön keresztül kapják a meghagyást és az eljáráshoz kapcsolódó iratokat is, például a hiánypótlási felhívást – közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) hétfőn.

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.