Magyar Pro Bono Díj 2019

A hagyományoknak megfelelően idén is a Magyar Ügyvédnap alkalmából került sor a The Global Network for Public Interest Law, a PILnet, és a Magyar Ügyvédi Kamara által közösen adományozott “Ügyvédek a közjóért – Magyar Pro Bono díj” átadására.

A díjjal azokat az ügyvédeket és ügyvédi irodákat ismerik el, akik a helyi kisközösségeknek nyújtott kiemelkedő pro bono munkájukon keresztül nyújtanak ingyenes jogi szolgáltatást, közéleti tevékenységükben népszerűsítik az önkéntes, ingyenes munkát, a hátrányos helyzetű emberek segítését és ezzel a magyar társadalom megerősítésén fáradoznak.

Idén – a szokásostól némileg eltérően – a 2019. év Pro Bono Ügyvédje díjat nem egy ügyvédnek, hanem egy közösségnek, a Budapesti Ügyvédi Kamarának ítélte a Bíráló Bizottság, a résztvevő 117 ügyvéd szolgálata és a Pro Bono Ügyvédnap megszervezéséhez kapcsolódó példaértékű munkája elismeréseképpen.

Az év Pro Bono Ügyvédi Irodája díjat idén az Ormai és Társai CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP Ügyvédi Iroda kapta, mely iroda 30 éve van jelen Magyarországon és működésének kezdete óta hivatása részének tekinti a különböző civil szervezetek pro bono jellegű támogatását. A tavalyi évben több, mint 50 ügyvéd kollégájuk nyújtott ingyenes jogi segítséget civil szervezetek számára, mintegy 1300 munkaórában. Húsznál több civil szervezetet támogatnak folyamatos jelleggel és ennél is több szervezet számára nyújtanak eseti jellegű tanácsot.

A Budapesti Ügyvédi Kamara ezúton köszöni meg a kollégáknak az I. Pro Bono Nap alkalmával, valamint a praxisuk során nyújtott ingyenes jogi segítségnyújtást, és bízik abban, hogy az idei rendezvény sikerét látva sikerült együtt egy jó hagyományt teremteni!

(Budapesti Ügyvédi Kamara hírlevele)

Kapcsolódó cikkek:


Húsz év fegyházra ítélték az óbudai óvónő gyilkosát
2019. december 6.

Húsz év fegyházbüntetésre ítélte az óbudai óvónőt lelövő férfit a Fővárosi Törvényszék. A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a bűncselekmény elkövetését előre kitervelt bosszú vezérelte.

A munkavállaló kárenyhítési kötelezettsége nem korlátlan
2019. december 6.

A munkavállaló kárenyhítési kötelezettsége nem korlátlan

A munkavállalót terhelő kárenyhítési kötelezettség megítélésekor értékelni kell az életkorát, egészségi állapotát, családi és lakóhelyi körülményeit. A kárenyhítési kötelezettség teljesítését az eset összes körülményei mérlegelésével lehet megítélni az objektív kárfelelősséggel tartozó, de annak megtérítése alól mentesülni kívánó munkáltató által bizonyított tények alapul vételével. Abban az esetben, amikor a munkavállaló bizonyítottan a jogellenesen megszüntetett munkaviszonyában betöltött munkakörének megfelelő állást keresett, aktívan eleget tett kárenyhítési kötelezettségének.

Több mint félmilliárdos bírságot szabott ki a GVH
2019. december 6.

Több mint félmilliárdos bírságot szabott ki a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Paradox biztonságtechnikai termékek (riasztóberendezések és kellékek) forgalmazását végző Paradox Security Sytems (Bahamas) Ltd. (Paradox Bahama) valamint magyarországi disztribútorai, a Power Biztonságtechnikai Kereskedelmi Kft. (Power) és a Trióda Biztonságtechnika Zrt. (Trióda) közel 10 éven keresztül korlátozták az eszközök értékesítőinek versenyét. A hatóság jelentős bírsággal sújtotta az érintett vállalkozásokat.

Jogellenesen változtatták meg a kormányablaki ügyintéző munkakörét
2019. december 6.

Jogellenesen változtatták meg a kormányablaki ügyintéző munkakörét

A munkakör betölthetősége és a munkakör megfelelősége nem azonos fogalmak, így amennyiben a munkáltató egyoldalú kinevezés-módosítással a felperes munkakörét megváltoztatja, a munkaköri leírás és a ténylegesen végzett tevékenység alapján állapítható meg, hogy az új munkakör megfelel-e az állami tisztviselő iskolai végzettségének, szakképzettségének, vagy szakképesítésének, szakmai tapasztalatának