Magyar Pro Bono Díj 2019

A hagyományoknak megfelelően idén is a Magyar Ügyvédnap alkalmából került sor a The Global Network for Public Interest Law, a PILnet, és a Magyar Ügyvédi Kamara által közösen adományozott “Ügyvédek a közjóért – Magyar Pro Bono díj” átadására.

A díjjal azokat az ügyvédeket és ügyvédi irodákat ismerik el, akik a helyi kisközösségeknek nyújtott kiemelkedő pro bono munkájukon keresztül nyújtanak ingyenes jogi szolgáltatást, közéleti tevékenységükben népszerűsítik az önkéntes, ingyenes munkát, a hátrányos helyzetű emberek segítését és ezzel a magyar társadalom megerősítésén fáradoznak.

Idén – a szokásostól némileg eltérően – a 2019. év Pro Bono Ügyvédje díjat nem egy ügyvédnek, hanem egy közösségnek, a Budapesti Ügyvédi Kamarának ítélte a Bíráló Bizottság, a résztvevő 117 ügyvéd szolgálata és a Pro Bono Ügyvédnap megszervezéséhez kapcsolódó példaértékű munkája elismeréseképpen.

Az év Pro Bono Ügyvédi Irodája díjat idén az Ormai és Társai CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP Ügyvédi Iroda kapta, mely iroda 30 éve van jelen Magyarországon és működésének kezdete óta hivatása részének tekinti a különböző civil szervezetek pro bono jellegű támogatását. A tavalyi évben több, mint 50 ügyvéd kollégájuk nyújtott ingyenes jogi segítséget civil szervezetek számára, mintegy 1300 munkaórában. Húsznál több civil szervezetet támogatnak folyamatos jelleggel és ennél is több szervezet számára nyújtanak eseti jellegű tanácsot.

A Budapesti Ügyvédi Kamara ezúton köszöni meg a kollégáknak az I. Pro Bono Nap alkalmával, valamint a praxisuk során nyújtott ingyenes jogi segítségnyújtást, és bízik abban, hogy az idei rendezvény sikerét látva sikerült együtt egy jó hagyományt teremteni!

(Budapesti Ügyvédi Kamara hírlevele)

Kapcsolódó cikkek:


Külföldi cégrészesedés: a tranzakciók nagy része érintett lehet
2020. május 29.

2020. május 26-án a Kormány elfogadta a 227/2020. (V.25.) sz. Kormányendeletet, ami 2020. december 31. napjáig új hatósági bejelentési kötelezettséget határozott meg az úgynevezett stratégiai társaságokban történő bizonyos részesedés és egyéb jogosultság szerzésére vonatkozó, illetve egyéb, külföldi vagy külföldi hátterű cégek által megvalósított tranzakciókkal kapcsolatban, hívja fel a figyelmet a Baker Mckenzie budapesti irodájának társasági jog és vállalatfelvásárlási csoportja.

Újra megnyithatnak a bíróságok június elsejétől
2020. május 28.

Speciális átmeneti szabályok vonatkoznak a folyamatban lévő ügyekre, amelyekben a 2020. március 31. napja és 2020. június 1. napja közötti időszakban hatályos járványhelyzeti szabályok alapján folyt az eljárás.