Magyarország csatlakozott az eu-s MI együttműködéséhez

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. április 17.
Rovat:

Pálinkás József Brüsszelben aláírta Magyarország csatlakozását az EU mesterséges intelligencia együttműködéséhez. A tagországok koordináltan kívánnak fellépni a mesterséges intelligencia kutatása, alkalmazása és jogi szabályozása érdekében. 


A számos tudományterületet, technológiát érintő MI kutatására az Európai Bizottság már most évi 200 millió eurót fordít a Horizont 2020 innovációs keretprogram részeként. Az Európai Bizottság 2018 áprilisában várhatóan bejelenti átfogó MI stratégiáját, melyben javaslatot tesznek majd a 2020 utáni keretprogramban a témára fordítandó költségvetésre is.

A visegrádi tagországok külön állásfoglalást is közzétettek, hangsúlyozva, hogy a területet érintő fejlesztéseket, együttműködéseket célzottan ösztönzik a jövőben.
Magyarország már megkezdte az MI kutatás megvalósítását is, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal már 2018 januárjában közzétette a mesterséges intelligenciához kapcsolódó kutatásokat támogató, egymilliárd forintos keretösszegű tematikus felhívást.

Pálinkás József, aki egy személyben az NFKI Kutatási Hivatal elnöke is, az eseményhez kapcsolódóan elmondta: „A mesterséges intelligencia kutatása több olyan tudományterületen, így a matematika, a robottechnológia, valamint a gépi tanulás szakterületén igényel nemzetközileg versenyképes tudást és kutatói hátteret, amelyeken több magyar kutatói műhely a nemzetközi élvonalba sorolható. A Nemzeti Kiválósági Program tematikus alprogramja és a most aláírt kezdeményezés új perspektívákat nyitnak a kutatási témában erős kutatócsoportok és a kapcsolódó ipari-kutatóhelyi együttműködések számára megnyíló célzott uniós pályázatokban is.” Hozzátette: a brüsszeli tanácskozáson a mesterséges intelligencia technológiai, jogi, etikai kérdései és társadalmi hatásai is nagy hangsúlyt kaptak, kiemelve az oktatás jelentőségét.

Pálinkás József beszélt a Digital Day rendezvényen aláírt másik, úgynevezett Innovációs Radar kezdeményezésről is, amely az uniós kutatás-fejlesztési és innovációs közösség tagjai kutatási eredményeinek elemzését, európai hasznosításának ösztönzését célozza.

Magyarország az MI nyilatkozathoz való csatlakozásával együttműködést vállal a többi tagállammal a mesterséges intelligencia területén történő európai technológiai és ipari kapacitás fejlesztésében, a technológiához kapcsolódó etikai, jogi, biztonsági kérdések kezelésében; az európai oktatási-képzési rendszerekhez, valamint a munkaerőpiachoz kapcsolódó társadalmi-gazdasági problémák megoldásában.

A nyilatkozat aláírói vállalták, hogy nemzeti programok keretében támogatják az MI kutatást és új technológiák bevezetését; megerősítik a kutatási központokat, kompetencia-központok létesítésével hozzájárulnak a technológia bevezetéséhez, elterjesztéséhez a nyílt adatok hozzáférhetőségének javításához, amelyek a mesterséges intelligencia hatékony működéséhez szükségesek; támogatják az európai mesterséges intelligencia szövetség létrehozását, és ösztönzik a tagállami szereplők bekapcsolódását.

Lengyelország kezdeményezésére a V4 országok közös állásfoglalást tettek közzé az együttműködési nyilatkozat aláírását támogatva és jelezve elkötelezettségüket a területhez kapcsolódó kutatási, innovációs tevékenység támogatásában.

Pálinkás József Magyarország képviselőjeként az uniós Innovációs Radar kezdeményezést is aláírta Brüsszelben. A Közös Kutatási Központ együttműködésben kidolgozott program keretében az Európai Bizottság szakértők bevonásával, illetve objektív szempontrendszer és módszertan alapján végzi az ígéretes eredmények, innovációk, innovátorok azonosítását, támogatását, illetve segíti elő a kutatási eredmények európai hasznosulását.

(Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal)

[htmlbox jog_innovacio_versenykepesseg]

Kapcsolódó cikkek:


Felfüggesztett börtönt kaptak emberkereskedelemért
2018. november 12.

Az ügy elbírálása során az új büntetőeljárási törvény egyik fontos, az eljárás egyszerűsítését és gyorsítását szolgáló újítását, az egyezség lehetőségét alkalmazták.