Már elérhetőek az új keresetlevél nyomtatványok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megjelentek az új polgári peres és közigazgatási peres elektronikus formanyomtatványok a birosag.hu-n.

A polgári perben és a közigazgatási bírósági eljárásban alkalmazható nyomtatványokról szóló 17/2020. (XII.23.) IM rendelet egyszerűsítette és az ügyfelek számára könnyebben alkalmazhatóvá tette az említett eljárások során használatos űrlapokat. Az új rendeletnek megfelelő keresetlevél nyomtatványokat az Országos Bírósági Hivatal a 2021. március 31-i határidő előtt elkészítette, így ezek a honlapon már elérhetőek az ügyfelek számára három  – PDF, doc és docx – formátumban.

2021. március 31-ig azonban szabályszerűen előterjesztettnek számít az a beadvány is, amelyet a fél a korábbi, 6/2019. (III.18.) IM rendelet szerinti nyomtatványon terjeszt elő.

Az új és a régi – azaz még 2021. március 31-ig használható – nyomtatványok a könnyebb kereshetőség érdekében a honlapon elkülönítetten találhatók meg.

A nyomtatványok használatáról bővebb információ, valamint a régi és új nyomtatványok ide kattintva érhetőek el.

(birosag.hu)
Kapcsolódó cikkek

2023. október 2.

Októbertől az elektronikus ügyintézésre kötelezettek számára a cégkapura érkezik a fizetési meghagyás

Októbertől tovább egyszerűsödött a fizetési meghagyásos eljárás: az elektronikus ügyintézésre kötelezetteknek nem postán, hanem elektronikusan, a cégkapun, a tárhelyükön keresztül kapják a meghagyást és az eljáráshoz kapcsolódó iratokat is, például a hiánypótlási felhívást – közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) hétfőn.

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.