Megalakult az országos kamarai jogtanácsosi tagozat

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. március 13.
Rovat:

A tavaly év végi regisztrációt és eskütételt követően újabb mérföldkőhöz érkezett az ügyvédi kamarához csatlakozó jogtanácsosok integrációja. A kamarai jogtanácsosok február 28-án első alkalommal választhatták meg az országos kamarai jogtanácsosi tagozat tagjait. 


A választásra elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően, a MÜK erre a célra létrehozott honlapján került sor. A választáson a választásra jogosult 2108 jogtanácsosból 509 adta le a szavazatát. A megválasztott tagozat március 5-én tartotta alakuló ülését, ahol a tagok egyhangú szavazással az országos tagozat tisztviselőit is megválasztották. A tagozat elnökévé dr. Csere Bálintot (OTP Bank Nyrt.), két elnökhelyettesévé dr. Haskó Tündét (MOL Nyrt.) és Diamantopoulosné dr. Kenyeres Gabriellát (Miniszterelnökség), míg a tagozat titkárává dr. Szabados Jánost (E.ON Hungária Zrt.) választották.

 

Az ügyvédi tevékenységről szóló törvény (Üttv.) az átmeneti rendelkezések között írja elő, hogy a február 1-jén kamarai nyilvántartásban szereplő jogtanácsosoknak 2018. március 1-jéig létre kell hozniuk az országos kamarai jogtanácsosi tagozatot. A választással kapcsolatos részletszabályokat a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) ideiglenes szabályzata tartalmazza (1/2018. (I. 29.) MÜK szabályzat). A Miniszterelnökség által delegált (ám szavazati joggal nem rendelkező) taggal együtt 21 fős országos tagozat összetétele igazodik a kamarai jogtanácsosok területi eloszlásához, így a Fővárosi Ítélőtábla illetékességi területéről 14 (a közszférából 4, a magánszférából 10 fő), a Debreceni és Győri Ítélőtábla területéről 2-2, míg a Szegedi és Pécsi Ítélőtábla területéről 1-1 főt választottak be az országos tagozatba. A tisztviselők megbízatása legkésőbb az Üttv. hatálybalépését követő első általános választásokig tart. Az országos tagozat megalakítását követően  a közeli jövőben sor kerülhet a területi (megyei, fővárosi) tagozatok létrejöttére is.

[htmlbox Jogászvilág_hírlevél]

Idővel az országos tagozat a kamarai jogtanácsosok fontos érdekképviseleti szervévé válhat, amely gyakorolja a MÜK szabályzataival kapcsolatos véleményezési és egyetértési jogot. A tagozat tagjai törekszenek arra, hogy tevékenységük során a kamarai jogtanácsosok és jogi előadók észrevételeit és javaslatait minél teljesebb körben figyelembe vegyék és képviseljék.

A közeljövőben a tagok előtt számos feladat áll, hiszen a már elfogadott kamarai szabályzatok revízója mellett ki kell alakítaniuk a tagozat működésének szabályait, illetve részt vesznek az általános választásokkal és az ügyvédeket és jogtanácsosokat egyaránt érintő továbbképzéssel kapcsolatos szabályzatok előkészítésében is. A tagozat munkája során számít a kamarai jogtanácsosok szélesebb körének szakmai segítségére is.

 

Az országos kamarai jogtanácsosi tagozat tagjai:

dr. Csere Bálint – elnök
Diamantopoulosné dr. Kenyeres Gabriella – elnökhelyettes
dr. Haskó Tünde – elnökhelyettes
dr. Szabados János – titkár
dr. Bittsánszky Géza Ádám
dr. Bors Szabolcs
dr. Bógyi Attila
dr. Csige Gábor
dr. Danku Csaba – a Miniszterelnökség által delegált, tanácskozási joggal részt vevő tag
dr. Farkas Roland
dr. Galambos Ildikó Zsuzsanna
dr. Horog Dóra
dr. Kara Pál
dr. Mándi Gábor
dr. Horvát Anna
dr. Palatin Gábor
dr. Pataki Mária Krisztina
dr. Petrin László
dr. Szabó Dániel
dr. Szakács Szabolcs Tamás
dr. Szeszlér Dániel


Kapcsolódó cikkek:


Kórházi betegektől lopott, börtönbe megy
2018. augusztus 16.

Nem jogerősen három év börtönbüntetésre ítélt a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön egy férfit, aki visszaesőként egy erzsébetvárosi kórházban betegek értékeit lopta el - közölte a fővárosi főügyészhelyettes.

Jön a harmadik nem a német jogi szabályozásban
2018. augusztus 15.

Az alkotmánybíróság utasítására bevezetnek egy harmadik nemet Németországban a személyiségi jogi szabályozásban, az erről szóló törvénytervezetet a szerdai ülésén fogadta el a szövetségi kormány.