Meghosszabbítja a veszélyhelyzetet a kormány Koronavírus

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2021. április 21.
Címkék: , , ,
Rovat:
A kormány által beadott javaslat szerint szeptemberig tartják fent a veszélyhelyzethez kapcsolódó rendeleteket – írta a Magyar Narancs.

A lap által felfedezett, kedden késő este benyújtott parlamenti iromány szerint a főszabály szerint őszig meghosszabbítják a most érvényben lévő veszélyhelyzettel összefüggő intézkedéseket. Korábban a parlament novemberben adott 90 napos felhatalmazást a kormánynak, hogy rendeleti úton kormányozzon, majd ezt januárban 15 nappal, majd februárban további 90 nappal hosszabbították meg.

Jelenleg pedig a javaslat szerint a törvény a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napon veszti majd hatályát. Emellett a szöveg olyan részeket is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a kormánynak, hogy akár korábban is megszüntesse a veszélyhelyzetet.

Az indokolás szerint „a világjárvány elleni védekezés gazdasági és társadalmi hatásai túlmutatnak a veszélyhelyzet időtartamán. A javaslat ezért szükség esetén biztosíthatja a megfelelő méltányosságot olyan esetekben, amikor a veszélyhelyzeti kormányrendeletek ideiglenes továbbalkalmazása az állampolgárok szempontjából lényeges.”

(Lapszemle, Jogászvilág)

Kapcsolódó cikkek:


Kilakoltatás a járvány alatt
2021. május 4.

Kilakoltatás a járvány alatt

Az alapvető jogok biztosa jogalkotást javasol annak érdekében, hogy a járvány időszakában továbbra is hatályban maradjon az ingatlanok végrehajtását felfüggesztő kilakoltatási moratórium.