Meghosszabbítja a veszélyhelyzetet a kormány Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány által beadott javaslat szerint szeptemberig tartják fent a veszélyhelyzethez kapcsolódó rendeleteket – írta a Magyar Narancs.

A lap által felfedezett, kedden késő este benyújtott parlamenti iromány szerint a főszabály szerint őszig meghosszabbítják a most érvényben lévő veszélyhelyzettel összefüggő intézkedéseket. Korábban a parlament novemberben adott 90 napos felhatalmazást a kormánynak, hogy rendeleti úton kormányozzon, majd ezt januárban 15 nappal, majd februárban további 90 nappal hosszabbították meg.

Jelenleg pedig a javaslat szerint a törvény a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napon veszti majd hatályát. Emellett a szöveg olyan részeket is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a kormánynak, hogy akár korábban is megszüntesse a veszélyhelyzetet.

Az indokolás szerint „a világjárvány elleni védekezés gazdasági és társadalmi hatásai túlmutatnak a veszélyhelyzet időtartamán. A javaslat ezért szükség esetén biztosíthatja a megfelelő méltányosságot olyan esetekben, amikor a veszélyhelyzeti kormányrendeletek ideiglenes továbbalkalmazása az állampolgárok szempontjából lényeges.”

(Lapszemle, Jogászvilág)


Kapcsolódó cikkek

2022. május 16.

Home office: milyen költségtérítés jár?

A home office elterjedése sok egyéb mellett kihat a munkáltató által, a munkába járással kapcsolatban megtéríthető költségekre is, így a Niveus Consulting Group azt járja körül, hogy a távmunkában (home office) dolgozó munkavállalóknak lehet-e, kell-e adni költségtérítést a munkába járáshoz kapcsolódóan, illetve ennek milyen adóterhe van.

2022. május 16.

Miniszterelnököt választ az Országgyűlés

A képviselők ötödik alkalommal választhatják Magyarország miniszterelnökévé Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, a Fidesz-KDNP-listavezetőjét az államfő javaslatára.