Megszűnt a meleg és biszexuális férfiak hátrányos megkülönböztetése véradás során 


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemrégiben tette nyilvánossá az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), hogy 2020. január 1-ével megváltoztak a véradás szabályai, ezután a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak csak akkor nem adhatnak vért, ha szexuális magatartásuk egyéb szempontból kockázatosnak minősül. Ezzel több évtizede tartó diszkriminációnak vetett véget az OVSZ – olvasható a Háttér Társaság közleményében.

A “fertőzés átadás szempontjából kockázatos szexuális kapcsolatok megítélésében megszűnt minden olyan megkülönböztetés, ami a kapcsolatban résztvevők nemére utalt” – tette közzé április közepén honlapján az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a 2020. január 1-én hatályba lépett új szabályozás főbb változásait ismertetve. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a meleg és biszexuális férfiak is adhatnak vért, ha szexuális magatartásuk egyéb szempontból nem minősül kockázatosnak.

A férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak kizárásának indokaként korábban a HIV-fertőzés magasabb kockázata szerepelt. Magyarország 1986-ban, a világon elsők között vezette be a véradáskor levett vér szűrését HIV-re. A HIV-tesztek ugyanakkor a HIV-fertőzést nem tudják a fertőzést követően azonnal kimutatni, a teszt érzékenységétől függően 2-6 héttel korábbi állapotot mutatnak, ezt az időszakot hívják ablakperiódusnak. Annak érdekében, hogy egy véradó az ablakperiódus alatt ne fertőzhessen meg másokat, a kockázatos magatartást követően e személyeket hosszabb vagy rövidebb időre kizárták a véradásból.

Az Országos Vérellátó Szolgálat a legutóbbi időkben a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak esetében a legszigorúbb, egész életre történő kizárást alkalmazta. Ez teljesen indokolatlan volt, hiszen az ablakperiódus hossza ennél jóval rövidebb. A kizárás ráadásul arra sem volt tekintettel, hogy a HIV-fertőzés szempontjából nem minden férfiak közötti szexuális kapcsolat jelent magasabb kockázatot, egy monogám párkapcsolatban élő meleg pár két tagja közötti szexuális kapcsolat, különösen ha óvszerrel vagy gyógyszeres úton (PrEP) védekeznek a HIV-vel szemben, semmivel sem jelent nagyobb kockázatot, mint egy heteroszexális pár esetében.


Kapcsolódó cikkek

2021. október 15.

Hol akarják fenntartani a távmunkát Európában a COVID után is?

Kevesebb mint két év telt el a koronavírus-járvány 2020-as tavaszi kitörése óta, de ennyi idő is elég volt hozzá, hogy a távmunka, mely korábban csak kivételes esetekben volt engedélyezett, európaiak millióinak vált mindennapos valósággá. De vajon így marad-e ez akkor is, ha az élet visszaáll a régi kerékvágásba? Mely országok azok, akik a járvány vége után is megtartanák, sőt, mindennapossá tennék az otthoni munkavégzést? Európai körkép.