Megszűnt a meleg és biszexuális férfiak hátrányos megkülönböztetése véradás során 

Nemrégiben tette nyilvánossá az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), hogy 2020. január 1-ével megváltoztak a véradás szabályai, ezután a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak csak akkor nem adhatnak vért, ha szexuális magatartásuk egyéb szempontból kockázatosnak minősül. Ezzel több évtizede tartó diszkriminációnak vetett véget az OVSZ – olvasható a Háttér Társaság közleményében.

A “fertőzés átadás szempontjából kockázatos szexuális kapcsolatok megítélésében megszűnt minden olyan megkülönböztetés, ami a kapcsolatban résztvevők nemére utalt” – tette közzé április közepén honlapján az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a 2020. január 1-én hatályba lépett új szabályozás főbb változásait ismertetve. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a meleg és biszexuális férfiak is adhatnak vért, ha szexuális magatartásuk egyéb szempontból nem minősül kockázatosnak.

A férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak kizárásának indokaként korábban a HIV-fertőzés magasabb kockázata szerepelt. Magyarország 1986-ban, a világon elsők között vezette be a véradáskor levett vér szűrését HIV-re. A HIV-tesztek ugyanakkor a HIV-fertőzést nem tudják a fertőzést követően azonnal kimutatni, a teszt érzékenységétől függően 2-6 héttel korábbi állapotot mutatnak, ezt az időszakot hívják ablakperiódusnak. Annak érdekében, hogy egy véradó az ablakperiódus alatt ne fertőzhessen meg másokat, a kockázatos magatartást követően e személyeket hosszabb vagy rövidebb időre kizárták a véradásból.

Az Országos Vérellátó Szolgálat a legutóbbi időkben a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak esetében a legszigorúbb, egész életre történő kizárást alkalmazta. Ez teljesen indokolatlan volt, hiszen az ablakperiódus hossza ennél jóval rövidebb. A kizárás ráadásul arra sem volt tekintettel, hogy a HIV-fertőzés szempontjából nem minden férfiak közötti szexuális kapcsolat jelent magasabb kockázatot, egy monogám párkapcsolatban élő meleg pár két tagja közötti szexuális kapcsolat, különösen ha óvszerrel vagy gyógyszeres úton (PrEP) védekeznek a HIV-vel szemben, semmivel sem jelent nagyobb kockázatot, mint egy heteroszexális pár esetében.

Kapcsolódó cikkek:


Betörőbanda ellen emeltek vádat
2020. július 15.

Többrendbeli minősített lopás miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség hét Pest megyei férfi ellen, akik sorozatos betörésekkel több mint 215 millió forintot zsákmányoltak.  

Kettős emberölés után ismét gyilkolt egy zalaegerszegi férfi
2020. július 14.

Élettársának különös kegyetlenséggel végrehajtott megöléséért - mint erőszakos, többszörös visszaesőt - tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt a Zalaegerszegi Törvényszék kedden első fokon egy férfit, aki 1997-ben kettős emberölésért életfogytig tartó szabadságvesztést kapott, de ebből 20 év után feltételesen szabadulhatott.