Megszüntethető a kényszertörlési eljárás?


Június 30-ig még élhetnek a cégek a kényszertörlési eljárás megszüntetésével, ha törvényes működésüket helyreállították.


A Fővárosi Törvényszék Cégbíróságának vezetősége arról tájékoztatta Kamaránkat, hogy a folyamatban levő törvényességi felügyeleti eljárások és kényszertörlési eljárások számához képest az eljárás megszüntetésére irányuló kérelmek száma csekély. Ezért javasolták, hogy hívjuk fel az ügyvéd kollégák és rajtuk keresztül az érintett, működni kívánó cégek figyelmét az eljárás megszüntetésének lehetőségére és annak határidejére, annak érdekében, hogy ezek a társaságok a jogalkotó szándékával egyezően elkerülhessék kényszertörlés útján történő jogutód nélküli megszüntetést.

A 249/2020. (V.28.) Korm. rendelet, majd a 2020. évi LVIII. törvény szerint azoknak a cégeknek, amelyek kényszertörlés alatt állnak, illetve adószámukat az adóhatóság törölte és ezért a cégbíróság a kényszertörlési eljárás megindítását fogja velük szemben elrendelni, a jelenleg hatályos jogszabály szerint 2021. június 30. napjáig lehetőségük van arra, hogy törvényes működésüket helyreállítva kérjék a cégbíróságot a kényszertörlési eljárás, illetve az ahhoz vezető törvényességi felügyeleti eljárás megszüntetésére. Kivétel ez alól, ha a kkt. vagy bt. a törvény erejénél fogva szűnt meg. A törölt adószám miatt indult eljárásoknál e kérelem feltétele az adószám ismételt megállapítása (érvényes adószám).

(Budapesti Ügyvédi Kamara 645. számú hírlevele)
Kapcsolódó cikkek

2021. október 15.

Hol akarják fenntartani a távmunkát Európában a COVID után is?

Kevesebb mint két év telt el a koronavírus-járvány 2020-as tavaszi kitörése óta, de ennyi idő is elég volt hozzá, hogy a távmunka, mely korábban csak kivételes esetekben volt engedélyezett, európaiak millióinak vált mindennapos valósággá. De vajon így marad-e ez akkor is, ha az élet visszaáll a régi kerékvágásba? Mely országok azok, akik a járvány vége után is megtartanák, sőt, mindennapossá tennék az otthoni munkavégzést? Európai körkép.