Megtárgyalta az Országgyűlés az OBH elnökének 2020. évi beszámolóját Koronavírus


Dr. Senyei György, az OBH elnöke beszámolt az Országgyűlés plenáris ülésén a bíróságok általános helyzetéről és igazgatási tevékenységéről a 2020. évre vonatkozóan.


Kiemelte, hogy a 2020-as évben a bíróságok tevékenységére közvetlen kihatással volt a járványhelyzet és az annak kapcsán bevezetett rendkívüli jogrend. A befejezett ügyek száma ezzel együtt a törvényszéki másodfokon, az ítélőtáblákon és a Kúrián is meghaladta az érkezett ügyek számát, így ezeken az ítélkezési szinteken az ügyhátralék is csökkent az előző év végéhez képest.

Az ítélkezés időszerűsége kapcsán rögzíthető, hogy 2020-ban a perek 86%-a 1 éven belül – az ítélőtáblákon 6 hónapon belül – az adott ítélkezési szinten befejeződött és az elhúzódó ügyek számát is sikerült tovább csökkenteni. Az ítélkezés megalapozottságát és a döntések elfogadottságát jelzi, hogy az ügyforgalom legnagyobb részét kitevő járásbírósági civilisztikai ügyszakban a perek csaknem 94%-a első fokon jogerőre emelkedett.

A hatályon kívül helyezési arány – a járásbíróságok és a törvényszékek viszonylatában – mind büntető, mind civilisztikai ügyszakban javult az előző évhez viszonyítva.

A járványügyi helyzetben különösen felértékelődtek a digitális megoldások: az év során több, mint 1 millió 800 ezer elektronikus beadvány érkezett a bíróságokra, a távmeghallgatások száma pedig megháromszorozódott az előző évi adatokhoz képest: az előző évi mintegy 6400-al szemben 2020-ban már több, mint 20.000 távmeghallgatást tartottak a bíróságok.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága a beszámoló elfogadására tett javaslatot a plenáris ülés számára, amiről a testület egy későbbi időpontban szavaz.

(birosag.hu)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 20.

Az EU felszólítást küldött az EU pénzügyi érdekeit érintő csalás elleni szabályozás miatt

Az Európai Unió Bizottsága több országnak – így például Magyarországon kívül Hollandiának, Észtországnak és Máltának is – felszólítást küldött az Unió pénzügyi érdekeit érintő csalás ellen büntetőjogi eszközökkel folytatott küzdelemről szóló, 2017. július 5-i (EU) 2017/1371 európai parlamenti és tanácsi irányelvnek meg nem felelő nemzeti szabályozás miatt – tudatta a Miniszterelnökség csütörtökön.