Megtárgyalta az Országgyűlés az OBH elnökének 2020. évi beszámolóját Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dr. Senyei György, az OBH elnöke beszámolt az Országgyűlés plenáris ülésén a bíróságok általános helyzetéről és igazgatási tevékenységéről a 2020. évre vonatkozóan.

Kiemelte, hogy a 2020-as évben a bíróságok tevékenységére közvetlen kihatással volt a járványhelyzet és az annak kapcsán bevezetett rendkívüli jogrend. A befejezett ügyek száma ezzel együtt a törvényszéki másodfokon, az ítélőtáblákon és a Kúrián is meghaladta az érkezett ügyek számát, így ezeken az ítélkezési szinteken az ügyhátralék is csökkent az előző év végéhez képest.

Az ítélkezés időszerűsége kapcsán rögzíthető, hogy 2020-ban a perek 86%-a 1 éven belül – az ítélőtáblákon 6 hónapon belül – az adott ítélkezési szinten befejeződött és az elhúzódó ügyek számát is sikerült tovább csökkenteni. Az ítélkezés megalapozottságát és a döntések elfogadottságát jelzi, hogy az ügyforgalom legnagyobb részét kitevő járásbírósági civilisztikai ügyszakban a perek csaknem 94%-a első fokon jogerőre emelkedett.

bíróságok működése

A hatályon kívül helyezési arány – a járásbíróságok és a törvényszékek viszonylatában – mind büntető, mind civilisztikai ügyszakban javult az előző évhez viszonyítva.

A járványügyi helyzetben különösen felértékelődtek a digitális megoldások: az év során több, mint 1 millió 800 ezer elektronikus beadvány érkezett a bíróságokra, a távmeghallgatások száma pedig megháromszorozódott az előző évi adatokhoz képest: az előző évi mintegy 6400-al szemben 2020-ban már több, mint 20.000 távmeghallgatást tartottak a bíróságok.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága a beszámoló elfogadására tett javaslatot a plenáris ülés számára, amiről a testület egy későbbi időpontban szavaz.

(birosag.hu)
Kapcsolódó cikkek

2023. december 1.

Még egyszerűbb az ügyintézés a kormányablakokban

Tovább egyszerűsödik az ügyintézés a kormányablakoknál, mert már azok az ügyfelek is élvezhetik a papírmentes ügyintézés előnyeit, akik eddig nem rendelkeztek digitális aláírással vagy ügyfélkapus regisztrációval.

2023. november 30.

Eltiltott ügyvéd működtetett számlagyárat

A bíróság letartóztatott egy praxisától eltiltott budapesti ügyvédet, a jogász olyan gazdasági társaságot működtetett, amely az adócsökkentés érdekében több mint 241 millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.