Minden vádlottat felmentettek az Astra biztosító ügyében Romániában

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2021. május 6.
Címkék: , , ,
Rovat:
A korábban Magyarországon is jelen lévő Astra biztosító csődbe juttatásáért indított perben felmentettek jogerősen valamennyi vádlottat; a fő vádlott, Dan Adamescu üzletember, az Astra felügyeleti bizottságának elnöke ellen már korábban beszüntették az eljárást az üzletember halála után.

A magyarországi biztosítási piacon korábban ugyancsak jelen lévő Astrát 2015-ben nyilvánította fizetésképtelenné a román pénzügyi felügyelet, majd ugyanazon év végén a bukaresti törvényszék is jóváhagyta az Astra elleni csődeljárást.

A biztosító társaság csődje miatt a román korrupcióellenes ügyészség 2016 decemberében emelt vádat Adamescu, illetve további kilenc személy ellen, akik az akkori állami biztosítási felügyelet különböző vezető pozícióit töltötték be. Ez utóbbiak ellen hivatali visszaélés miatt emeltek vádat. A vádhatóság szerint Adamescu több olyan illegális pénzügyletet követett el, amivel megkárosította az Astra biztosítót és ellehetetlenítette a vállalat pénzügyi helyzetét, ami végül a csődjéhez vezetett.

A román legfelsőbb bíróság 2019-ben szüntette be az Adamescu elleni eljárást, miután az üzletember elhunyt. A többi kilenc vádlott ellen első fokon különböző elmarasztaló ítélet született, a legsúlyosabbat Angela Toncescu, a biztosítási felügyelet tanácsának elnöke kapta, akit három év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. A fellebbviteli tárgyaláson most mind a kilenc vádlottat felmentette legfelsőbb bíróság.

Az Astra biztosító Romániában piacvezető volt, portfóliója 800 ezer kötelező gépjármű-felelősségbiztosításból és 2 millió 150 ezer lakásbiztosításból állt.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Márki Zoltán lehet az új alkotmánybíró
2021. június 14.

Támogatta a Kúria büntető kollégiuma vezetőjének alkotmánybíróvá történő kinevezését az Országgyűlés igazságügyi bizottsága hétfői ülésén.

Áder János köszöntötte a 150 éves ügyészséget
2021. június 11.

Áder János köszöntötte a 150 éves ügyészséget

Magyarország büszke lehet igazságszolgáltatási rendszerére - mondta a köztársasági elnök a magyar ügyészi szervezet fennállásának, az első ügyészi törvénynek a 150. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián.