Mit hoz nekünk a PSD2?

A kereskedők káoszra számítanak az online vásárlásoknál az EU csalásokat megakadályozó szabályainak szeptemberi bevezetését követően. Egyes vélemények szerint, akár a vásárlások egyharmada is meghiúsulhat.

A PSD 2 irányelv szerint a meghatározott értékhatár feletti vásárlásoknál a bankkártya adatokon kívül a felhasználó mobiljára vagy más eszközére küldött megerősítő jelszót is meg kell adni.

Azoknak akiknek nincs mobiljuk vagy rossz térerővel rendelkező helyen vannak más megoldást kell keresniük, ha vásárolni akarnak. Például kártyaolvasót kell beszerezniük vagy vezetékes telefonra is kérhetik a megerősítő üzenetet.

Az irányelv előírja, hogy a 30€-s értékhatárt meghaladó fizetéseknél erős ügyfél-hitelesítést kell alkalmazni.

Az online boltokat képviselő szervezet figyelmeztette a brit hatóságot, hogy „az új szabályozás bevezetésével a vásárlások tömeges visszautasítása és a felhasználói élmény csökkenése várható.”„A levelükben kifejtették, hogy a kisebb online boltok háromnegyede nem rendelkezik megfelelő szoftverrel a kétlépcsős azonosítás végrehajtásához.”  Az online áruházak képviselői arra kérték a hatóságot, hogy halassza el a szeptemberi bevezetést és adjon több felkészülési időt a szolgáltatóknak.

Az egyik liberális képviselő a kormányt hibáztatta, amiért nem tájékoztatja megfelelően a lakosságot a közelgő új szabályozásról, annak ellenére, hogy az jelentős és a vásárlások visszaeséséhez is vezethet. Állítása szerint a kereskedők és a lakosság háromnegyede még nem is hallott az új szabályokról.
A képviselő további 18 hónap felkészülési időt javasolt, hogy a brit online kereskedők levegőhöz jussanak és kellően fel tudjanak készülni az új rendszer bevezetésére.

A brit gazdasági miniszter, Kelly Tolhurst, azonban védelmébe vette ez eu-s irányelv alkalmazását, amely szerinte az online vásárlókat és kereskedőket egyaránt védi. Érvelését azzal támasztotta alá, hogy 1998-ban csak 13.6 millió angol font értékű csalás történt az eu-s kereskedelemben, addig 2016-ban már 309 millió angol fontra rúgott a csalások értéke.

Az Európai Bankhatóság a tagállami hatóságokkal és a fizetési szolgáltatásokat nyújtókkal is egyeztetett a felkészülés állásáról és tarthatónak találta a szeptemberi bevezetést.

(telegraph.co.uk)

Kapcsolódó cikkek:


Rendőrökre támadó férfiakat ítéltek el
2020. július 10.

Az ózdi, illetve a hajdúböszörményi bíróság rendőrökre támadó férfiakat ítélt szabadságvesztésre gyorsított eljárásban - tudatta Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.

Késedelem esetén informatikai hibára nem lehet hivatkozni
2020. július 10.

Késedelem esetén informatikai hibára nem lehet hivatkozni

A jogi képviselő informatikai rendszerében fennálló esetleges hiba még méltányos elbírálás esetén sem alapozza meg mulasztása vétlenségét, mert az elektronikusan kapcsolatot tartó felet terheli az a kötelezettség, hogy maga gondoskodjon azokról a műszaki feltételekről, amelyek biztosítják az elektronikus kapcsolattartási rendszer biztonságos alkalmazását.

Jogerős: nem rejtegetheti tovább az EMMI a szivárványcsaládokat
2020. július 9.

2015 óta húzódó ügynek tett pontot a végére a Fővárosi Törvényszék: helyesen járt el az Egyenlő Bánásmód Hatóság, amikor megállapította: hátrányos megkülönböztetést követett el az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft., amikor megtagadta a Szivárványcsaládokért Alapítvány felvételét a család.hu-ra.