Módosuló IM rendeletek (költségmentesség, cégjog, gondnokoltak)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elektronikus ügyintézési rendszer kialakításával összefüggésben számos igazságügyi miniszteri rendelet is módosult.


Az elektronikus ügyintézési rendszer kialakításával összefüggésben számos igazságügyi miniszteri rendelet is módosult, így például a költségmentességgel kapcsolatos jogszabályok is. A módosított rendelkezés értelmében a költségmentességi nyomtatványok a bíróságok központi internetes honlapjáról is letölthetők. Változott emellett egyebek között a BÜSZ néhány részletszabálya, a cégbejegyzési eljárás és a cégnyilvántartás egyes kérdéseiről szóló 21/2006. (V. 18.) IM rendelet (a továbbiakban: Cvhr.) mellékletei (cégbejegyzési, változásbejegyzési kérelmek, szerződésminták, alapszabályminták egyes részei), valamint az elektronikus cégbejegyzésről, az illeték és a közzétételi költségtérítés elektronikus megfizetéséről, a Céginformációs Szolgálatról, a beszámolók elektronikus letétbe helyezéséről szóló rendeletek is (kormányzati portál szövegrész helyébe több helyütt az ún. „személyre szabott ügyintézési felület” szövegrész lépett), illetve változtak a gondnokoltak és az előzetes jognyilatkozatok nyilvántartásának részletes szabályai is.

Joganyag: 477/2016. (XII. 27.) Korm. rendelet az egységes elektronikus ügyintézési rendszer kialakításával összefüggésben egyes kormányrendeletek módosításáról

Módosítja:

Megjelent: MK 2016/217. (XII. 27.)

Hatályos: 2017. 01. 01., 2017. 10. 01.

Megjegyzés: 12 rendelet módosítását tartalmazó jogszabály

 

 


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.