NAIH: A Meta egyelőre nem kezdi meg az MI megoldásának európai adatokon történő tanítását


A Meta új, mesterséges intelligenciát (MI) alkalmazó szolgáltatásokat kíván elérhetővé tenni Európában – olvasható a NAIH oldalán.

A blogbejegyzésük (https://about.fb.com/news/h/bringing-generative-ai-experiences-to-people-in-europe/) szerint az MI képzéséhez nyilvánosan elérhető, valamint olyan információkat kívánnak felhasználni, amelyeket az emberek nyilvánosan megosztottak a Meta szolgáltatásait használva, például a nyilvános posztok vagy nyilvános fényképek és azok feliratai. A barátokkal és családtagokkal váltott magánüzenetek tartalmát nem használnák fel az MI képzésére, azonban a vállalkozásoknak vagy későbbiekben a Meta MI eszközének küldött üzeneteket igen.

A Meta az általános adatvédelmi rendelet szerinti jogos érdekre kívánja alapítani ezen adatkezelését. A Meta adatvédelmi szabályzatában szereplő információ szerint az MI tanításra vonatkozó módosítások 2024. június 26-án léptek volna hatályba. Az adatok felhasználása ellen lenne lehetősége tiltakozni a felhasználóknak, azonban ennek európai elérhetőségével és megvalósításával kapcsolatban több európai adatvédelmi hatóság – köztük a Hatóság is – aggályokat fogalmazott meg az ír adatvédelmi hatósággal 2024. júniusban folytatott egyeztetések során, amelyeket az ír adatvédelmi hatóság továbbított a Meta felé.

Mindezek után a Meta elhalasztotta az európai Facebook és Instagram felhasználók adatainak MI tanításra történő felhasználását. Az ír adatvédelmi hatóság üdvözölte a döntést, és folytatja a párbeszédet a Meta-val és a többi tagállami adatvédelmi hatósággal (https://www.dataprotection.ie/news-media/latest-news/dpcs-engagement-meta-ai).

(https://www.naih.hu/)


Kapcsolódó cikkek

2022. március 18.

17 millió euró GDPR bírságot kapott a Meta

Az ír adatvédelmi hatóság (DPC) kedden 17 millió eurós pénzbírságot szabott ki a Meta Platforms Ireland Limited-re, mert 2018-ban a közösségimédia-cég több mint 30 millió Facebook-felhasználóját érintett egy adatvédelmi incidens.
2023. január 6.

390 millió euróra büntették, de még azon túl is vaskos összeget bukhat a Meta

Az EU 390 millió eurós bírságot szabott ki az Instagramot és a Facebookot üzemeltető Metára, miután megállapították, hogy a személyre szabott hirdetéseket a törvényt megszegve erőltette a felhasználóira. A vaskos büntetésen túl a vállalat kénytelen lesz átalakítani az uniós piacának hirdetésalapú funkcióit, ami további bevételkiesést okozhat.
2022. február 7.

A GVH is vizsgálta a Meta tranzakcióját

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az uniós összefonódás-bejelentéseknél is figyelemmel kíséri a belföldi piacra gyakorolt hatásokat, ahogy az más tagállamoknál is tapasztalható.