Néhány év börtönt kaptak a brutális támadók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Miskolci Törvényszék ítéletet hozott azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik 2015 szeptemberében Sóstófalva község belterületén az éjszakai órákban megállásra késztették az autójával arra közlekedő sértettet, akit bántalmaztak, majd értékeit elvették.


Az ítélet szerint a késő esti órákban a sértett autójával körülbelül 20 km/h sebességgel haladt, egy kereszteződés előtt tovább csökkentette sebességét, amikor a kereszteződésnél lévő oszlop mögül a fiatalkorú III. r. vádlott kiszaladt az úttestestre. Figyelemmel arra, hogy a sértett még kellő időben észrevette, fékezett, és 2-3 méterre előtte megállt az autójával. A III. r. vádlott az út közepén maradt, és nevetve hadonászott. A sértett kiszállt a járműből, hogy megnézze ki volt az úttestre kiszaladó személy, aki ekkora már visszaszaladt az oszlop mögé. Ezzel egy időben az I. r. és II. r. vádlottak is a kereszteződéshez értek, és – minden ok nélkül – az árokba lökték a sértettet, majd bántalmazni kezdték. A sértett ennek következtében többek között koponyacsonttörést, és orrcsonttörést szenvedett, valamint fejsérülései miatt vérezni kezdett. A fentieket észlelve a sértett barátnője próbált segítségére sietni, azonban ezidáig ismeretlen elkövetők őt is megtámadták. A sértett férfi maradandó fogyatékosságot szenvedett. Az őrizetlenül maradó gépjárműből a III. r. vádlott a sértettek tulajdonát képező tárgyakat, okiratokat elvette.
 
A bíróság a vádlottakat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek. A III. r. vádlott felelősségét kifosztás bűntette és lopás vétsége miatt is megállapította. Az I. r. vádlottat 5 év 6 hónap börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. A II. r. vádlottat 3 év, míg a III. r. vádlottat 4 év szabadságvesztésre ítélte. A szabadságvesztést mindkét vádlott esetében fiatalkorúak börtönében kell végrehajtani. 

[htmlbox be_jogszabalytukor]

 

A törvényszék enyhítő körülményként értékelte, hogy az életveszélyt okozó testi sértés bűntette kísérleti szakban maradt, és a II. r. és a III. r. vádlott által tett részbeni beismerő vallomást. Ezzel szemben súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlottak a cselekményt durva módon, társtettesként követték el, melynek eredményeképpen a sértettnél maradandó fogyatékosság alakult ki. Az I. r. vádlott esetében további súlyosító körülmény volt, hogy a cselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el. A III. r. vádlott terhére értékelte a fentieken kívül, hogy az ő magatartása indította el az eseménysorozatot.
 
Az ítélet nem jogerős, a büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.
(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2023. december 6.

A Társaság a Szabadságjogokért és a Political Capital bejelentése után a Nemzeti Választási Iroda megkezdte a választópolgárok számára vonatkozó adatszolgáltatást

Az önkormányzati választás során szó szerint egy-két szavazaton is múlhat egy polgármesteri szék sorsa, ezért, ha lehet, még az országgyűlési választásnál is fontosabb, hogy a választásig hátralévő időszakban időről időre lássuk, hányan jelentik át magukat egyik településről a másikra. Az esetleges voksturizmus így lehet leleplezhető.