Nem adott elég cigarettát, életveszélyesen megverték, az elkövetők felfüggesztettet kaptak


A Fővárosi Törvényszék társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés miatt elsőfokon 2 év – 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélt egy férfit, két másikat pedig 1 év 6 hónap – 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta.

Az ítélet szerint az I. rendű vádlott cigarettát kért egy járókelőtől, akinél bár éppen nem volt, azonban felajánlotta a vádlottnak, hogy vesz, és majd abból ad neki. A terhelt így elkísérte a sértettet egy dohánybolthoz, s amíg a férfi bent vásárolt, ő a bolt előtt összetalálkozott két ismerősével, a II. és III. rendű vádlottakkal. Amikor a sértett a vásárlást követően csak egy szál cigarettát akart adni, az I. rendű vádlott kérdőre vonta őt és ököllel arcon is ütötte. A verekedésbe a másik két vádlott is bekapcsolódott. Az erőszaknak a dohánybolt alkalmazottja vetett véget, s ő értesítette a rendőrséget és a mentőket is. A bántalmazás következtében a sértett 8 napon túl gyógyuló – közvetett életveszélyt előidéző – sérülést szenvedett.

A büntetés kiszabása során a bíróság úgy ítélte meg, hogy a cselekmény óta eltelt 3,5 év során a vádlottak személyében rejlő társadalomra való veszélyesség jelentős mértékben csökkent, így – a
jelenleg fennálló személyi körülményeikre is figyelemmel – a büntetéssel elérni kívánt célok esetükben felfüggesztett szabadságvesztéssel is biztosíthatók.

Az ítélettel szemben az ügyészség súlyosításért jelentett be fellebbezést, a jelen lévő vádlottak közül a II. rendű terhelt és védője 3 napot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozatra, míg a III. rendű terhelt és védője tudomásul vették az ítéletet.


Kapcsolódó cikkek

2018. december 11.

Dohánybolti betörőket ítéltek el

Öt és hét év közötti fegyházbüntetésre ítélte a bíróság első fokon egy dohánybolti betöréssorozat elkövetőit – közölte a fővárosi főügyész.
2018. november 29.

Elítéltek egy dohánybolti rablót Szolnokon

Jogerősen hat és fél év fegyházbüntetésre ítélt a Szolnoki Törvényszék egy férfit, aki tavaly februárban betört a szolnoki piaccsarnokba, később pedig késsel fenyegetőzve kirabolt egy nemzeti dohányboltot a megyeszékhelyen – közölte a törvényszék sajtóosztálya.