Nem adta ki az adatokat a vizes vb szervezője

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. szeptember 11.
Címkék: , , , , ,
Rovat:
A vizes vb-t lebonyolító cég sem az adatigénylő sem a NAIH megkereséseire nem válaszolt és elektronikus közzétételi kötelezettségének sem tett eleget.

Egy adatigénylő a 2017-ben Budapesten rendezett vizes világbajnokságot lebonyolító céghez fordult közérdekű adatigényléssel a rendezéshez kapcsolódó polgári jogi szerződések, mint közérdekű adatok, kiadása érdekében.

A közérdekű adatigénylést a kérelmező egy internetes oldalon adta le, amelyet a rendszer a szervezőcég honlapján megadott központi kapcsolattartási e-mail címre továbbította a megkeresést.

A szervezőcég nem válaszolt a közérdekű adatigénylésre, ezért a kérelmező e-mailben ismét jelezte, hogy nem kapta meg az adatokat. Mivel nem érkezett válasz, ezért a kérelmező a NAIH-hoz fordult a közérdekű adatok kiadására vonatkozott kötelezettség megsértése miatt.

A NAIH több alkalommal élt megkereséssel a szervezőcég felé, amelyben információt kért arra vonatkozóan, hogy a cég megkapta-e a megkeresést, illetve, hogy a szóban forgó e-mail címen fogadnak-e megkereséseket, illetve közérdekű adatigényléseket, valamint, ha megérkezett az adatigénylés azt miért nem teljesítették.

A NAIH szerint a cég átvette a küldeményeket, de azokra egyszer sem válaszolt. A NAIH alaposabb vizsgálatot folytatott le és megállapította, hogy a cég nem tett eleget elektronikus közzétételi kötelezettségének és a közzététellel kapcsolatos szabályzatuk olyan jogszabályra hivatkozik, amely már 2012 óta nincs hatályban.

Mivel a cég sem most sem korábban nem reagált a NAIH megkereséseire és közzétételi kötelezettségének sem tett eleget, ezért a NAIH jelen ügyben is csak a jelentés nyilvánosságra hozatalával látta biztosítottnak a jogsérelem orvoslását.

(naih.hu)

Kapcsolódó cikkek:


Felfüggesztett börtönre ítélték a részeg sofőrt
2019. szeptember 20.

A Tatabányai Járásbíróság 2019. szeptember 20-án 1 év – 2 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte a vádlottat, valamint 2 év 4 hónapra eltiltotta a járművezetéstől.

Folytatódik a Czeglédy-ügy
2019. szeptember 20.

Október 21-én folytatódik a Human Operator Zrt. ügye a Szegedi Törvényszéken - közölte a bíróság.

Nem sért uniós jogot az adós ellen indítható végrehajtás
2019. szeptember 19.

Nem ütközik uniós jogba a magyarországi fogyasztói hitelszerződéseknek az a kikötése, amely szerint az adós tartozásának összegét a pénzintézet egyoldalú nyilatkozata állapítja meg, és erről közjegyzői okirat állíttatható ki - közölte döntését az Európai Unió bírósága.