Nem adta ki az adatokat a vizes vb szervezője


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vizes vb-t lebonyolító cég sem az adatigénylő sem a NAIH megkereséseire nem válaszolt és elektronikus közzétételi kötelezettségének sem tett eleget.

Egy adatigénylő a 2017-ben Budapesten rendezett vizes világbajnokságot lebonyolító céghez fordult közérdekű adatigényléssel a rendezéshez kapcsolódó polgári jogi szerződések, mint közérdekű adatok, kiadása érdekében.

A közérdekű adatigénylést a kérelmező egy internetes oldalon adta le, amelyet a rendszer a szervezőcég honlapján megadott központi kapcsolattartási e-mail címre továbbította a megkeresést.

A szervezőcég nem válaszolt a közérdekű adatigénylésre, ezért a kérelmező e-mailben ismét jelezte, hogy nem kapta meg az adatokat. Mivel nem érkezett válasz, ezért a kérelmező a NAIH-hoz fordult a közérdekű adatok kiadására vonatkozott kötelezettség megsértése miatt.

A NAIH több alkalommal élt megkereséssel a szervezőcég felé, amelyben információt kért arra vonatkozóan, hogy a cég megkapta-e a megkeresést, illetve, hogy a szóban forgó e-mail címen fogadnak-e megkereséseket, illetve közérdekű adatigényléseket, valamint, ha megérkezett az adatigénylés azt miért nem teljesítették.

A NAIH szerint a cég átvette a küldeményeket, de azokra egyszer sem válaszolt. A NAIH alaposabb vizsgálatot folytatott le és megállapította, hogy a cég nem tett eleget elektronikus közzétételi kötelezettségének és a közzététellel kapcsolatos szabályzatuk olyan jogszabályra hivatkozik, amely már 2012 óta nincs hatályban.

Mivel a cég sem most sem korábban nem reagált a NAIH megkereséseire és közzétételi kötelezettségének sem tett eleget, ezért a NAIH jelen ügyben is csak a jelentés nyilvánosságra hozatalával látta biztosítottnak a jogsérelem orvoslását.

(naih.hu)


Kapcsolódó cikkek

2022. június 28.

Az önkormányzati intézmények integritását ellenőrizte az ÁSZ

Az elemzés eredménye azt mutatja, hogy összefüggés van az intézmények integritási kontroll szintje és az intézményt irányító szerv típusa között, így arra is rámutatott, hogy a társulás kevésbé eredményesen képes ellátni – jó gazda módjára – az irányító szervi feladatát.