Nem felelős a volt román belügyminiszter a konvojában történt halálos közúti balesetért


Felmentette a bukaresti törvényszék hétfőn a gondatlanságból elkövetett emberölés vádja alól Gabriel Oprea volt román belügyminisztert, akit a korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint felelősség terhel a konvojában 2016-ban történt halálos közúti balesetért. Az ítélet nem jogerős.

A tragédia egy olyan alkalommal következett be, amikor a politikus sötétedés után hazafelé tartott, és az autóját felvezető motoros rendőr az esős időben egy bukaresti sugárúton a gázművek által ásatott árokba csúszott, és életét vesztette. A DNA szerint a motoros 84 kilométeres óránkénti sebességgel haladt a sötét, vizes úton, amikor a baleset történt.

A DNA csaknem öt éve, 2018 májusában emelt vádat a Victor Ponta vezette kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Oprea ellen, arra hivatkozva, hogy a politikus a baleset napján is hatalmával visszaélve jogosulatlanul vett igénybe rendőri felvezetést. A vádirat szerint Oprea szinte állandó jelleggel konvojjal száguldozott Bukarestben, és maga rendelkezett arról, hogy autójának motoros rendőr nyisson utat a fővárosi forgalomban.

Romániában a közlekedési törvény szerint csak az államfőnek, a miniszterelnöknek és a parlamenti házelnöknek jár konvoj, miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel. A DNA szerint Oprea egy lépést sem tett rendőri felvezetés nélkül és átlagosan háromszor gyakrabban használt konvojt, mint az államfő. Ehhez jelentős rendőri erőket kellett mozgósítani: a baleset éjszakáján például 27 rendőr dolgozott azon, hogy Oprea gyorsan hazaérjen.

A bukaresti törvényszék azonban nem találta bizonyítottnak bűnösségét, a motoros rendőr halálában csak annak a cégnek az ügyvezetőjét találta vétkesnek, amely felbontotta az útburkolatot, és nem jelezte ezt megfelelően. A cégvezetőre két év és nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetést, a cégre pedig 330 ezer lejes (25,4 millió forint) pénzbírságot szabtak ki. Az ítélet nem jogerős.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 23.

Josep Borrell: az EU elítéli és elfogadhatatlannak tartja a Nemzetközi Büntetőbíróság elleni orosz fenyegetést

Az Európai Unió elítéli és elfogadhatatlannak tartja, hogy „egy magas rangú orosz képviselő” azzal fenyegetőzött: erőszakot alkalmaz a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) és az annak székhelyet biztosító országgal, Hollandiával szemben, amiért a bírság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen – jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő csütörtökön.