Nem megy börtönbe a sünt megkínzó

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. július 3.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Másodfokon enyhítették az állatkínzó büntetését – derül ki a Fővárosi Törvényszék közleményéből.


A Fővárosi Törvényszék 2018. július 3-án meghozott másodfokú határozatával enyhítette az állatkínzás bűntette miatt indult büntetőügyben kiszabott 3 év végrehajtandó szabadságvesztés büntetést. A vádlott büntetését 1 év 4 hónapra mérsékelte és a szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette, valamint mellőzte a közügyektől eltiltást

A vádlott 2016 júliusában éjjel 1 óra körül Budapest XIII. kerületében egy keleti sün tüskéin újságpapírból tüzet rakott, majd a megkínzott sünt magára hagyta. Reggel egy járókelő megtalálta a még élő, de életveszélyes állapotban lévő állatot és elvitte egy állatorvoshoz. A sünnek a testfelülete legalább 80%-át érintő égési sérülései keletkeztek, a keringése összeomlott és a délután folyamán elpusztult. A keleti sün védett állat.

Az elsőfokú bíróság megállapította, hogy a vádlott elkövette az állatkínzás bűntettét, az indokolatlan bántalmazás következtében a sün elpusztult – úgy, hogy a vádlott különös szenvedést okozott neki. Ezért 3 év szabadságvesztésre és ugyanennyi időre közügyektől eltiltásra ítélte.

[htmlbox be_jogszabalytukor]

A másodfokú bíróság felhívta a figyelmet, hogy az állatkínzás legfeljebb 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, majd részletesen számba vette az enyhítő és a súlyosító körülményeket. Kifejtette, hogy álláspontja szerint a büntetés célja az elsőfokú bíróság által kiszabottnál enyhébb büntetéssel is elérhető. A határozat jogerős.

Kapcsolódó cikkek:


Több mint 500 millió ember adatait szerezték meg a Facebooktól
2021. április 9.

Több mint 500 millió ember adatait szerezték meg a Facebooktól

Több mint félmilliárd Facebook felhasználó, személyes adatai kerültek nyilvánosan hozzáférhetővé az interneten, amely felhívta a figyelmet arra, hogy a közösségi médiacég nem védi tökéletesen a hatalmas információs adatbázisát.

A vakcinaútlevéllel kapcsolatos adatkezelés
2021. április 9.

A vakcinaútlevéllel kapcsolatos adatkezelés

Az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) és az európai adatvédelmi biztos (EDPS) közös véleményt fogadott el a digitális zöld tanúsítványra (vakcinaútlevél) vonatkozó javaslatokról.