Nem volt egyetértés a magyar jogállamiságról az EP-küldöttség tagjai között


Míg a vezető és két tag szerint aggályok merültek fel, másik két tag szerint Magyarországon jogállamiság van – derült ki az EP-LIBE küldöttség jogállamisággal kapcsolatos tényfeltáró látogatása után tartott sajtótájékoztatón.

A látogatásunk során feltett kérdéseinkre több esetben nem kaptunk választ a magyar hatóságoktól – jelentette ki Gwendoline Delbos Corfield, az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsági (LIBE) küldöttség vezetője hétfőn a delegáció strasbourgi sajtótájékoztatóján.

Jorge Buxade Villalba, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoport politikusa ezzel szemben hangsúlyozta: Magyarországon jogállamiság van, ahol a parlament által elfogadott törvényekkel kormányoznak.

Gwendoline Delbos Corfield: egyenlőtlen módon finanszírozzák a médiumokat

Gwendoline Delbos Corfield, az uniós parlament zöldpárti képviselője aláhúzta: az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban aggályok merültek fel, mivel a Kúria és az Alkotmánybíróság elnökét a magyar parlament kétharmados többsége választotta meg, és a legutóbb bevezetett reformok által egyre több hatalommal ruházzák fel őket. A médiaszabadság és pluralizmus kérdésével kapcsolatban Gwendoline Delbos Corfield úgy fogalmazott: bár az illetékes magyar hatóságok adatokkal igazolták, hogy Magyarországon legalább annyi a kormánykritikus, mint a kormánypárti sajtóorgánum, de a közpénzből egyenlőtlen módon finanszírozzák azokat.

Munkajog - új visi box (640x360_ujvisi_box)

Az oktatás helyzetéről a küldöttség vezetője elmondta: benyomásai alapján aggodalomra ad okot, hogy egyre több felsőoktatási intézmény kerül alapítványi fenntartásba, ezáltal finanszírozásuk átláthatatlanná válik.

Jorge Buxade Villalba: a törvények alapján kormányoznak

Jorge Buxade Villalba, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoport politikusa ezzel szemben hangsúlyozta: Magyarországon jogállamiság van, ahol a parlament által elfogadott törvényekkel kormányoznak. Véleménye szerint a delegáció vezetője, Gwendoline Delbos Corfield, saját személyes nézeteit hangsúlyozta a levont következtetések során. Az uniós parlamenti képviselő is annak a véleménynek adott hangot, hogy a látogatás során egyetlen tényszerű bizonyítékot sem találtak az emberi jogok megsértésre. Az EP-nak az a feladata hogy védje a jogokat, és nem az, hogy egy uniós tagállam belpolitikájába beavatkozzon – jelentette ki.

Isabel Wieseler Lima: problémasorozatok tapasztalhatók

Isabel Wieseler Lima, a küldöttség Európai Néppártot képviselő tagja szerint Magyarországon nem csupán “töredékes problémák vannak, hanem problémasorozatok”, amelyekkel kapcsolatban a magyar kormány úgy tesz, mintha nem léteznének.

Bettina Vollath: romlott a halyzet

Bettina Vollath, az EP szociáldemokrata képviselője úgy vélekedett, hogy Magyarországon a helyzet tovább romlott a jogállamiság szempontjából, a hatalmon lévő autoriter rezsim miatt. Hangsúlyozta: sajnálattal tölti el, hogy a uniós tagországok kormányait tömörítő Tanács nem lép a 7-es cikkely szerinti eljárást illetően, továbbá a jogállamisági mechanizmus azonnali és visszamenőleges hatállyal történő alkalmazását sürgette.

Nicolas Bay: nincs bizonyíték jogsértésre

Nicolas Bay, az Identitás és Demokrácia jobboldali EP csoport képviselője szerint a magyarországi látogatás rendkívül rosszul volt időzítve, mivel az országban éppen az ellenzéki előválasztások folytak, azonban a LIBE ragaszkodott a kezdeményezéshez. Bay aláhúzta: a küldöttség semmilyen kézzelfogható bizonyítékot nem talált az emberi jogok megsértésére, azonban a delegáció tagjai már úgy érkeztek Magyarországra, hogy kritikusan vélekedtek a magyar kormányról.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. november 30.

Szigorítottak az állatvédelmi szabályokon

Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít.

2021. november 30.

Hibrid munkavégzés: mikor kell szerződést módosítani?

Megállapodás hiányában, az eredeti munkaszerződésben meghatározott munkaidő érvényes a munkavégzés helyétől függetlenül, de hibrid munkavégzés során nem szabad megfeledkezni a munkaszerződés módosításáról sem – mutat rá az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője.