Netanjahu tagadta a korrupciós vádakat a bíróságon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megkezdődött Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korrupciós perének érdemi tárgyalása Jeruzsálemben, néhány héttel a március 23-i parlamenti választások előtt.

A kormányfő már a kitűzött időpont előtt megérkezett a jeruzsálemi körzeti bíróságra ügyvédei kíséretében. Az épületnél tüntetők fogadták, akik hangszórókon követelték lemondását.

Az izraeli miniszterelnök ellen tavaly nyújtott be a főügyész vádiratot csalás, közhivatallal visszaélés és korrupció vádjával, az első tárgyalási napot tavaly májusban tartották.

A hétfői tárgyalási napon a vádlottaknak választ kellett adniuk a bíróságnak az ellenük szóló vádakra, elutasítani azok tartalmát, vagy elismerni bűnösségüket. A tárgyaláson megjelentek Netanjahu vádlott-társai is, a Jediót Ahronót című újság tulajdonosa, Moni Mózesz, valamint a Bezeq kommunikációs nagyvállalat főrészvényese, Saul Elovics és felesége, Irisz Elovics.

Netanjahu felállt, elköszönt

Miután hivatalosan tagadta az ellene felhozott vádakat, és megkapta a bírók engedélyét a távozásra, Netanjahu felállt, elköszönt, majd elhagyta a bíróságot, ahol a nap további részében a védelmét ellátó ügyvédek képviselik.

Netanjahu ezúttal egyedül, az általa vezetett Likud párt politikusainak kísérete nélkül érkezett a bíróság épületéhez. Az első, tavalyi tárgyalási napon a 12-es kereskedelmi televízió szakértői szerint többet ártott, mint használt az Izraelben híressé vált fotó, amely alapján többen maffiafőnökhöz hasonlították a politikust, ahogy a Likud politikusaival a háta mögött a bíróságot ostorozta.

Hétfőn minden vádlott negyed órát kapott a bíróságtól előzetes kifogásai ismertetésére. A kormányfő új vezető ügyvédje, Boáz Ben Cur ennek keretében megpróbálta töröltetni a vádak legalább egy részét, arra hivatkozva, hogy szerinte a rendőrség hatáskörét túllépve nyomozott védence ellen, és olyan vádakat is felhoztak ellene, amelyekkel kapcsolatban nem is kérdezték ki a nyomozók.

A tárgyalás előtt néhány nappal az ügyészség figyelmeztette Ben Curt, hogy ne próbáljon kapcsolatba lépni a tanúkkal, miután az 1000-res aktában szereplő legfontosabb tanú, Arnon Milchan és titkárnője arról számolt be, hogy hozzájuk fordult a kormányfő védőügyvédje, és arra kérte Milchant, hogy lépjen kapcsolatba Netanjahuval.

A választások utánra maradhatnak a bizonyítékok

A hétfői tárgyalási napon határozzák meg a tanúk meghallgatásának és a bizonyítékok bemutatásának menetrendjét. Netanjahu ennek a szakasznak a választások utánra halasztását szeretné elérni, vasárnap Jarív Levin, a törvényhozás, a kneszet Likud párti elnöke is ezt követelte a bíróságtól.

A 12-es TV szakértője, Gaj Peleg szerint Netanjahu számára a választási kampány finisében elsősorban a Walla hírportál volt főszerkesztőjének tanúvallomása lehet kellemetlen, amelyben elmondja, miként befolyásolta a Netanjahu család a lap tartalmát.

Netanjahut nemcsak a bíróság épületénél várták az ellene tüntetők, korábban már a miniszterelnöki rezidencia Balfour utcai épületénél is vörös szőnyeget terítettek le az utcán a kormányfő számára a bíróság felé vezető úton. Július közepe óta követelik a „Crime Minister”, valamint a „feketezászlós mozgalom” vezetésével minden szombaton tüntetők ezrei a távozását, mert szerintük addig nem vezetheti az országot, amíg nem tisztázta magát a vádak alól.

A miniszterelnököt a bíróság harmadik emeletén egy erre a célra felújított, a koronavírus-járványügyi előírásoknak megfelelő, különösen nagy terem fogadta, ahol a kameráknak háttal leült egy székre a nyitott ablaknál, ahonnan behallatszottak a demonstrálók.

A bizonyítási eljárás megkezdésétől a bíróság elvileg hetente 3 tárgyalási napot is tarthat a helyi gyakorlat szerint, ami megkérdőjelezi annak lehetőségét, hogy a kormányfő személyesen is jelen legyen minden alkalommal az ország vezetésének teendői közepette.

Netanjahu: boszorkányüldözés

Vasárnap Netanjahu két videóüzenetet tett közzé, melyekben azt mondta híveinek, hogy politikai okokból boszorkányüldözést folytatnak ellene, és „aktákat gyártottak” befeketítésére a rendőrségen, majd az ügyészségen.

A bíróságon azonban teljes mértékben tisztelettudóan viselkedett, s szakértők szerint várhatóan továbbra is ez a kettősség jellemzi majd üzeneteit: egyrészt a törvényszéken a teljes normakövetés, másrészt a bíróság falain kívül a jogi eljárás megkérdőjelezése.

Izrael történetében először áll bíróság előtt hivatalban lévő miniszterelnök. Ehud Olmert kormányfőt is törvény elé állították, majd elítélték korrupció vádjával, de ő már a nyomozati szakaszban távozott tisztségéből.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. december 6.

A Társaság a Szabadságjogokért és a Political Capital bejelentése után a Nemzeti Választási Iroda megkezdte a választópolgárok számára vonatkozó adatszolgáltatást

Az önkormányzati választás során szó szerint egy-két szavazaton is múlhat egy polgármesteri szék sorsa, ezért, ha lehet, még az országgyűlési választásnál is fontosabb, hogy a választásig hátralévő időszakban időről időre lássuk, hányan jelentik át magukat egyik településről a másikra. Az esetleges voksturizmus így lehet leleplezhető.