NGM: ügyfélbarát lesz a hitelintézeti törvény


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az új hitelintézeti törvény a pénzügyi szektor biztonságának és stabilitásának fenntartását célozza, és kiegyensúlyozott, ügyfélbarát pénzügyi szolgáltatásokat, pénzügyi intézményi működést eredményez – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó – és pénzügyekért felelős államtitkára kedden, az Országgyűlésben.


Az új jogszabályok expozéjában Orbán Gábor ismertette: megújítják a hitelintézetekre és pénzügyi vállalkozásokra vonatkozó törvényi rendelkezéseket, a könnyebb értelmezés érdekében átláthatóbb szerkezetbe rendezik az eddigi szabályozási elemeket és megerősítik a hitelintézeti törvény fogyasztóvédelmi rendelkezéseit.

Ez utóbbiak közül kiemelte: a javaslat elfogadása esetén minden jelzáloghitel esetében lehetővé válik a futamidő ingyenes meghosszabbítása. Emellett az új hitelintézeti törvény 2014-től előírja a jelzáloghitel-szerződés felmondását megelőző kötelező elszámolási tájékoztatást, illetve pontosítja a lakáscélú hitelszerződés fogalmát is.

Szintén az ügyfelek lehetőségeit bővíti az a rendelkezés, amely szerint a korábban kötött jelzáloghiteleket az ügyfelek ingyenesen kiválthatják az átlátható árazásnak már megfelelő hiteltermékekkel.

Orbán Gábor beszélt arról is: a hitelintézetek és a befektetési vállalkozások működését érintően a 2008-as pénzügyi válság során tapasztalt hiányosságok miatt, az Európai Unióban, számos új nemzetközi szabályozási elemet készítettek elő. Hangsúlyozta: a változtatások többsége ezen új uniós pénzügyi normákat veszi át, a többi uniós tagállammal egyetemben és egyidejűleg.

A tagállamoknak legkésőbb december 31-éig kell elfogadniuk és kihirdetniük ezeket a rendelkezéseket, amelyek 2014-től fokozatosan lépnek majd hatályba. A fokozatos bevezetés oka, hogy a hitelintézeteknek és a befektetési vállalkozásoknak számos új, a tőkeszintjüket növelő előírásnak kell majd megfelelniük. Ezek az új tőkeszabályozási elemek, az úgynevezett tőkepufferek azt a célt szolgálják, hogy az intézmények a gazdaság ciklikusságát ne fokozzák, hanem a felügyeleti hatóságokon keresztül inkább visszafogják.

Szintén a tőkepuffer-követelmény szolgál annak rendezésre is, ha egy intézmény túlzottan jelentős egy adott piacon és így a piacra egyfajta befolyásoló hatása lenne – tette hozzá. Hangsúlyozta: ezeknek a tőkekövetelményi szabályoknak egy részét jól körül lehet határolni, más részük azonban csak a folyamatok, a nagyságrendek, a konkrét adatok birtokában határozható meg. Ez utóbbiak esetében az egész szektort átlátó szereplő, a Magyar Nemzeti Bank határozza majd meg ezeket a követelményeket.

Új, önálló törvényként került az Országgyűlés elé a fizetési szolgáltatókról szóló javaslat. Ez a terület korábban a hitelintézeti törvény része volt, azonban az uniós szabályozásban olyan nagymértékű változások következtek be, hogy mindenképp szükségessé vált az önálló törvényi szabályozás kialakítása – mondta az államtitkár. A biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló törvény módosításának pedig legfőbb célja a biztosításközvetítői jutalék-visszaélések megelőzése. Ennek érdekében le kell fektetni a biztosításközvetítői jutalékra vonatkozó szabályozás alapjait és meg kell teremteni az új polgári törvénykönyvvel való összhangot is.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Jogerősen húszmillió forint kártérítés visszafizetésére kötelezett a bíróság egy elítéltet

Jogalap nélküli gazdagodás miatt a Debreceni Törvényszék – helybenhagyva a Debreceni Járásbíróság elsőfokú ítéletét – pénteken jogerősen arra kötelezett egy elítéltet, hogy fizesse vissza a magyar államnak az általa a perújítás előtt kártalanításként kapott húszmillió forintot – közölte Veszprémyné Szajkó Márta, a törvényszék sajtótitkára.

2022. június 24.

Egészségkárosító légszennyezés a gödi Samsung-gyárban

Több mint tucatnyi büntetést kapott eddig a Samsung gödi akkumulátorgyára a különböző hatóságoktól. A munkafelügyelet most 10 milliós bírságot szabott ki a cégre dolgozóinak súlyos veszélyeztetése miatt. A bírságok kifizetése azonban vélhetően nem okoz gondot a dél-koreai cégnek, amely a tavalyi évben 759 milliárd forintos árbevételt és 15,5 milliárd forintos nyereséget produkált.

2022. június 24.

New Partners at CMS (X)

CMS is pleased to announce new heads of CMS Technology, Media and Communications Group.