OLAF-feljelentésre indult százmilliós költségvetési csalás ügyében döntött a bíróság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) feljelentése alapján indult – 114 millió forintos – költségvetési csalás ügyében, uniós támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt szerdán három vádlottat a Fővárosi Törvényszék – tájékoztatta a fővárosi főügyész pénteken az MTI-t, hozzátéve: a vádhatóság végrehajtandó szabadságvesztés kiszabásáért fellebbez.

Ibolya Tibor felidézte: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2011 márciusától olyan, nagyobbrészt uniós forrásból megvalósuló pályázatot írt ki, amelynek célja vállalkozások technológiai innovációs tevékenységének támogatása volt. A Fővárosi Főügyészség vádirata szerint az egyik vádlott, egy 48 éves férfi egy informatikai tanácsadó cég vezetőjeként a pályázati összeget jogszerűtlenül, megtévesztéssel szerezte meg. A támogatásra 2011 októberében a társaság nevében pályázott. Később a támogatási feltételek igazolására azonban valótlan tartalmú jelenléti íveket, számlákat, teljesítésigazolásokat és egyéb okiratokat csatolt kifizetési kérelmeihez.

A vádlott valótlanul igazolta, hogy a projekttel kapcsolatos fejlesztői tevékenység Debrecenben folyt, azt a valóságban budapesti irodájukban, illetve távmunkában dolgozó alkalmazottak végezték. A társaság vidéken csupán szervert üzemeltetett és az általa bérelt ingatlanokban néhány munkaállomást alakított ki, ahol egyes munkavállalói eseti jelleggel jelentek meg.
A fiktív számlákat két másik – egy 37 és egy 44 éves férfi által irányított – vállalkozás nevében állították ki. A 48 éves férfi – aki a fiktív számlákat cége adóbevallásaiban is szerepeltette – 114 millió forintnyi vagyoni hátrányt okozott, egyik bűnsegédje 13 millió, a másik 37 millió forintnyi vagyoni hátrány okozásához nyújtott segítséget – írta a főügyész. Hozzátette: a 48 éves vádlott a jogellenesen elnyert támogatási összeget és kamatát utóbb visszafizette.

Az OLAF vizsgálta a támogatást és ajánlást fogalmazott meg a Legfőbb Ügyészségnek. Az ügyészség – bár erre jogszabályi kötelessége nincs – minden OLAF-ajánlás alapján büntetőeljárást indít, illetve a nyomozást kiterjeszti az ajánlásban foglaltakra. Ezért ebben az ügyben is elrendelték a nyomozást, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal lefolytatott – ismertette Ibolya Tibor.
Az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emeltek vádat a három férfi ellen. A Fővárosi Törvényszék mindhárom vádlottat bűnösnek mondta ki. A 48 éves férfit két év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte, két évre eltiltotta a cégvezetéstől és vagyonelkobzást rendelt el vele szemben. A 37 éves férfit egy év, két évre felfüggesztett börtönre ítélte és egy évre eltiltotta a cégvezetéstől. A 44 éves férfit pedig egy év három hónap, szintén két évre felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság, valamint két évre eltiltotta a cégvezetéstől. Az ügyészség az elsőfokú ítélet ellen súlyosításért, végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása érdekében fellebbezett – áll a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. szeptember 16.

OLAF-ajánlás alapján emelt vádat az ügyészség költségvetési csalás miatt

Bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége és számvitel rendjének megsértésének bűntette miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség négy személy ellen a Fővárosi Törvényszéken.
2020. szeptember 7.

OLAF: javult az uniós források védelme

A tagállamok szerinti bontásban Magyarország a negyedik helyen szerepel 27 üggyel, amelyek közel nyolcmillió eurót képviselnek összesen.