Olcsón megúszta a Bettencourt-ügyet a fotós


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Négy év felfüggesztett börtönbüntetésre és 375 ezer eurós pénzbírságra ítélte az úgynevezett Bettencourt-ügyben a dél-franciaországi Bordeaux fellebbviteli bírósága bizalommal való visszaélés miatt a magyar származású fő vádlottat, Francois-Marie Banier fotóst.


A 68 éves férfit tavaly első fokon három év szabadságvesztésre ítélték, amelyből hat hónapot felfüggesztettek, Banierra továbbá 350 ezer eurós pénzbüntetést és 158 millió eurós kártérítés megfizetését is kiszabták akkor Liliane Bettencourt-nak, Franciaország leggazdagabb asszonyának, a L’Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének. Ez utóbbi összeg megfizetése alól most viszont felmentették. 

A fotós párját, Martin d’Orgevalt az első fokú büntetőbírósághoz hasonlóan a fellebbviteli bíróság is 18 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. A pár egyébként 440 millió eurónyi összegben kapott ajándékokat Bettencourt-tól. Ügyvédjük, Pascal Wilhelm egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, míg a tranzakciókat regisztráló közjegyzőt, Patrice Bonduelle-t felmentette a bíróság. 

A másfél évvel ezelőtt kezdődött perben a bíróság arra kereste a választ, hogy a vádlottak megpróbáltak-e visszaélni Liliane Bettencourt-nak, Franciaország leggazdagabb asszonyának, a L’Oréal  kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének megrendült egészségi állapotával, amikor nagyobb összegeket kaptak a milliárdosnőtől. 

A politikai és adócsaládi botrányokkal teli Bettencourt-ügy tíz évvel ezelőtt egy családi viszállyal kezdődött. 

 

A 17 milliárd euró értékűre becsült vagyon miatt Liliane Bettencourt és egyetlen lánya, Francoise között 2007 óta zajló és  egyre elmérgesedő jogi csatározás 2010 júniusában fordult politikai botrányba. Korábban Francoise többször is kérte anyja gyámság alá helyezését, 2010-ben azonban anya és lánya látványosan kibékült, és  
mindketten elálltak a pereskedéstől. A 93 éves, Alzheimer-kórban szenvedő milliárdosnő azóta teljesen visszavonult és a perben sem  vett részt. 

A Liliane Bettencourt elmeállapotát igazoló, a lánya megbízásából – még a kibékülést megelőzően – illegális módon készült  hangfelvételek alapján viszont felmerült a gyanú, hogy a  legjelentősebb franciaországi adózó Nicolas Sarkozy volt elnök (2007-2012) mellett több kormánytag választási kampányát is  szabálytalan módon támogatta pénzügyileg, és a vagyona egy részét  adóparadicsomokba mentette. A volt államfő ellen ügyészi eljárás is indult, de bizonyíték hiányában eredménytelenül zárult. A vádlottak  padjára került viszont Eric Woerth volt miniszter, aki Sarkozy kampányának pénztárnoka volt, a bíróság azonban őt első fokon felmentette a bizalommal való visszaélés vádja alól. Francois-Marie Baniert viszont bűnösnek mondta ki ugyanezért, jóllehet ő a perben azt állította, hogy „nagyon nagyvonalú barátnőjének örömet okozott adni”, s azt „tudata teljes birtokában” tette.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.