Napi

Ab: át kell adni az állampártok iratait

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 18.
Rovat:

Az Ab szerint a negyedik alaptörvény-módosítás nyomán a Politikatörténeti Intézetnek és az MSZOSZ-nek át kell adnia iratanyaga jelentős részét az államnak.

Mitől lesz egy közjogi tisztviselő független és bátor, vagy éppenséggel alkalmazkodó és gyáva?

Szerző: Ars Boni jogi folyóirat
Dátum: 2013. október 17.
Rovat:

Új ombudsmant választott az Országgyűlés, szeptember 25-étől Székely László az alapvető jogok biztosa. Az Ars Boni jogó folyóirat interjúalanyai segítségével az országgyűlési biztosok intézményét járta körbe. Az ombudsmani intézmény egyes kérdéseiről ezúttal Jóri Andrást (ügyvéd, volt adatvédelmi biztos) kérdezték.

Molnár-Lakos-ügy: hűtlen kezelés is lehet

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 17.
Rovat:

A Fővárosi Ítélőtábla szerint nem csupán a vádbeli hivatali visszaélés, hanem a jóval súlyosabban büntetendő hűtlen kezelés is felmerülhet Molnár Gyula és Lakos Imre volt szocialista, illetve szabad demokrata politikusok büntetőperében – derült ki a tábla csütörtöki tárgyalásán.

A tőkeemelésig a Gt. az irányadó

Szerző: dr. Szűcs Bálint
Dátum: 2013. október 17.
Rovat:

Azok a társaságok, amelyek nem emelnek tőkét, a tőkeemelésig nem is alkalmazhatják az új Ptk.-t, hanem a Gazdasági társaságokról szóló, jelenleg hatályos törvény rendelkezései szerint kell működniük.

Jövő pénteken nyílt nap a bíróságokon

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 17.
Rovat:

Az Európai Tanács Miniszteri Bizottságának döntése alapján minden év októberében rendezik meg a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napját. A kezdeményezők szerint ugyanis az állampolgárok többsége nem ismeri a jogait, és nincs tisztában azzal, hogy a bíróságok nemcsak büntetéseket szabnak ki, hanem olyan szolgáltatást nyújtanak, amely elősegíti a jogi ügyek intézését.

Adóperben nem lehet adótitok

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 17.
Rovat:

Bírósági eljárás esetén még adótitokra hivatkozva sem tarthatja vissza a kapcsolódó vizsgálatokból származó bizonyítékait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), így könnyen előfordulhat, hogy az adózó méltányosabb eljárásra számíthat egy adóper, mint egy adóhatósági vizsgálat esetén – derül ki a Jalsovszky Ügyvédi Iroda legfrissebb tanulmányából.

TASZ: a bíróság újjáélesztette az információszabadságot

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 17.
Rovat:

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a Fővárosi Törvényszék újjáélesztette az információszabadságot, amikor arra kötelezte a Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy számoljon el az adófizetők által parlagfű-mentesítésre felajánlott, több mint egymilliárd forintról – tájékoztatott szerdán a jogvédő szervezet.

Januártól névtelen lehet a közérdekű bejelentés

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 16.
Rovat:

Az Országgyűlés elfogadta a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvényt, amely 2014. január 1-jétől új feladatkört is meghatároz az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának. Az ombudsman hivatala megkezdte a szükséges személyi és technikai feltételek kialakítását.

Darák: a Kúria elfogadottsága cél

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 16.
Rovat:

Az igazságszolgáltatás hosszú távú elfogadottságának növelését nevezte a Kúria egyik céljának a szervezet elnöke, Darák Péter, aki szerdán számolt be a Kúria 2012-es tevékenységéről az Országgyűlésben.