Napi

Rendőri intézkedés: nyilvános lehet a fotó

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. szeptember 24.
Rovat:

A rendőri intézkedésről készült képfelvétel az érintett rendőr hozzájárulása nélkül is nyilvánosságra hozható, ha az nem öncélú – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) abban az ügyben, amelyet az Index hírportál kezdeményezett azért, mert egy perben a bíróság jogsértőnek minősítette fotók közlését.

Megválasztották S. Szabó Pétert

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. szeptember 23.
Rovat:

Dr. S. Szabó Pétert, a BÜK titkárát a CCBE Pénzügyi Bizottságának tagjává választották.

Nő a békéltető testületek hatalma

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. szeptember 22.
Rovat:

A Pénzügyi Békéltető Testület a fogyasztói kölcsönszerződések elszámolásával kapcsolatos jogviták elsődleges fóruma lesz.

Trócsányi: alkotmányos a bankok elszámoltatása

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. szeptember 16.
Rovat:

A fogyasztót olyan helyzetbe kell hozni, mintha a szerződéskötés időpontja óta a törvényes árfolyamon és a szerződéskötéskori, eredeti kamatszinten történt volna az elszámolás – mondta Trócsányi László az elszámolási törvényjavaslat parlamenti expozéjában. Az igazságügyi miniszter közölte: határozott jogi álláspontja, hogy a bankok által támadott jogszabály megfelel az alaptörvénynek; véleményét már közölte is az Ab-vel.

Jogász-csúcstalálkozó Balatonalmádiban

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. szeptember 16.
Rovat:

Balatonalmádiban rendezik meg az idei, immár a 12. Magyar Jogászgyűlést szeptember 18. és szeptember 20. között, melyen mások mellett a hazai jogászvilág vezető személyiségei is részt vesznek.

Helyi önkormányzati választások – módosuló választási jogszabályok

Szerző: dr. Árva Zsuzsanna PhD
Dátum: 2014. szeptember 16.
Rovat:

A köztársasági elnök 2014. október 12. napjára tűzte ki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választását. Az eddigiekhez képest egyelőre nem túl sok változást érzékelhetünk, holott éppen e választással lép hatályba több módosítás is, amely egyszerre érinti a helyi önkormányzati képviselők megbízatásának az idejét, valamint az önkormányzati rendszert. Talán kevéssé közismert, hogy Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény több rendelkezése is a helyi önkormányzati választások után lép hatályba, így például éppen a polgármesterek és képviselők jogállásával kapcsolatos szabályok. Jelen írás a választási rendszerrel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglalja össze.

Hétfőtől kibővül a kötelező jótállás köre

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. szeptember 15.
Rovat:

A jótállási kötelezettséggel járó tartós fogyasztási cikkek köre kibővül, és egy kivétellel a 10 ezer forintos eladási ár lesz a jótállás kritériuma – a márciusban született kormányrendeletnek ez a szabálya szeptember 15-én lép hatályba.