Napi

Átírná a végrehajtás szabályait az ombudsman

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 5.
Rovat:

A mostani szabályozás legfőbb problémája, hogy a bírósági végrehajtók egyfelől állami funkciókat, közhatalmi jogosítványokat és kényszert gyakorolnak, másfelől a piacról élnek – mondta Szabó Máté ombudsman.

Mégis kapnak jövőre működési támogatást a pártok

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 4.
Rovat:

A parlament kormánypárti többsége elfogadta azt az MSZP-s módosító javaslatot, amely megengedné, hogy mégis kapjanak működési támogatást a pártok választási években, azaz jövőre is.

Súlyosabban büntethető a családon belüli erőszak

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 4.
Rovat:

A családon belüli erőszak eddigieknél súlyosabb büntetését teszi lehetővé a büntető törvénykönyv (Btk.) hétfőn elfogadott módosítása, amely önálló tényállássá teszi a kapcsolati erőszakot.

Átírták a földtörvényjavaslatot

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2013. június 4.
Rovat:

A tavaly júliusi kormányelőterjesztésen több, terjedelmes bizottsági módosító indítvány elfogadásával változtatott a parlament kormánypárti többsége. Ezekkel újraszabályozták egyebek mellett a földtulajdonjog és a haszonélvezeti jog megszerzését, valamint a kényszerhasznosítást.

Hat év börtönt kapott egy borsodi uzsorás

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 4.
Rovat:

Hat év börtönre ítélt a Miskolci Járásbíróság első fokon egy 40 éves férfit, aki ellen a járási ügyészség uzsora-bűncselekmény miatt emelt vádat – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség osztályvezető ügyésze.

EU-bíróság: fellebbezéskor is vizsgálni kell a tisztességtelen szerződéseket

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 30.
Rovat:

Polgári peres eljárásoknál a fellebbviteli bíróság is köteles hivatalból értékelni, hogy egy szerződés egyes feltételei tisztességtelenek-e, ha a törvényszék az elsőfokú eljárás adatai alapján rendelkezik az ehhez szükséges ténybeli és jogi elemekkel – állapította meg egy devizahiteles ügyében az Európai Unió Bírósága.

Tapasztalatok az új Munka Törvénykönyvéről

Szerző: Dr. Kiss Anna
Dátum: 2013. május 29.
Rovat:

2012. november 30-án sajtóreggeli keretében számolt be a Bánki és Társai TaylorWessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda, hogy milyen tapasztalatai voltak az elmúlt félévben az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatban, összehasonlítva a hazai jogalkalmazás hétköznapjait a környező országok munkajogi helyzetével.

Kommunikáció a biztonságos világért, és a biztonságos Magyarországért

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2013. május 29.
Rovat:

A fenti cím volt a mottója a 2012 végén a Magyar Telekom konferenciaközpontjában zajló eseménysorozatnak, közismertebb nevén a Kriminálexpónak. A rendezvény legtöbb szekciójában meghirdetett téma a nemzetközi biztonsági és informatikai, bűnmegelőzési, bűnüldözési és igazságszolgáltatási kérdésekhez kapcsolódott.

Szabó Máté: hiányos a végrehajtás jogi szabályozása

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 28.
Rovat:

Szabó Máté ombudsman szerint hiányos és pontatlan a végrehajtó és az eljárásában részt vevők kapcsolattartásának jogi szabályozása, s emiatt a bírósági végrehajtás gyakorlata.

A hozzátartozók megalázását is büntetik

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 28.
Rovat:

Hozzátartozó bántalmazása helyett háztartáson belüli erőszaknak nevezik majd a július 1-jén életbe lépő büntető törvénykönyv (Btk.) új tényállását. Azt is büntetni fogják, ha az elkövető megalázza vagy súlyos nélkülözésnek teszi ki hozzátartozóját.