Napi

A jogos védelem egységes értelmezéséről döntött a Kúria

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 29.
Rovat:

A Kúria jogegységi döntést hozott a napokban a jogos védelem egységes bírósági értelmezése és alkalmazása érdekében – mondta Kónya István, a legfelsőbb bírói fórum elnökhelyettese, büntetőkollégiumának vezetője. A jogos védelem túllépéséért a védekező csak akkor felel, ha a jogtalan támadás elhárításának enyhébb, de célravezető módját tudatosan mellőzte. Nem büntethető, ha a támadás elhárításának szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépték túl – monsta a bírósági vezető.

Augusztustól változnak a GVH fúziós dokumentumai

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 29.
Rovat:

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) módosította az egyszerű és összetett eljárásokat elhatároló fúziós közleményét, valamint az összefonódások bejelentésére szolgáló űrlapot. A dokumentumok 2013. augusztus 1-től alkalmazandók, így az ezt követően benyújtott kérelmeket a módosított űrlappal szükséges bejelenteni a GVH-hoz.

AB: egyelőre nem nézhet be a hálószobába nemzetbiztonság

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 26.
Rovat:

Az Alkotmánybíróság még a nyári szünet előtt döntött arról, hogy felfüggeszti a nemzetbiztonsági törvény módosításának hatálybalépését. Így augusztus 1-től nem léphetnek hatályba azok a szigorú változások, amelyek szerint a törvény hatály alá eső személyek (főként a közszolgálatban foglalkoztatottak és családtagjaik) a teljes jogviszonyuk fennállása alatt folyamatosan, akár titkos információgyűjtés alkalmazásával is ellenőrizhetők.

GVH: korlátozható az üzleti titok megismerése

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 25.
Rovat:

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásai során üzleti titkokat tartalmazó iratokhoz juthat, ilyenkor a hivatal csak az érintett kérelmére korlátozza az iratokba való betekintést, illetve azokról másolat vagy feljegyzés készítését.

Bírságot kockáztat a nyomozó munkaadó

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 25.
Rovat:

Az adatvédelmi törvénnyel és az alkotmánnyal is szembe megy, ráadásul milliós bírságot is kockáztat az a munkaadó, amelyik a munkára jelentkezőket személyiségteszttel vagy közösségi médiás profiljaik elemzésével szűri – hívja fel a figyelmet a Balázs & Holló Ügyvédi Iroda.

Kivezetik a devizahiteleket

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 24.
Rovat:

Ki kell vezetni a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket – közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az ügyben tárgyalásokat kezd az érintett bankokkal a „teherviselési szempontokat is figyelembe véve”. A kormány jogi mozgástere széles – mondta.

Romagyilkosságok: az utolsó szó jogán beszéltek a vádlottak

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 24.
Rovat:

Augusztus 6-én hirdetnek első fokon ítéletet a romagyilkosságok ügyében; a négy vádlottnak augusztus 21-én a törvény erejénél fogva megszűnik négy éve tartó előzetes letartóztatása, ha addig nem születik meg az elsőfokú döntés.

Ittas vezetésért is hamar börtönbe lehet kerülni

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 24.
Rovat:

Egyre gyakrabban alkalmazza a Fővárosi Főügyészség a köznyelvben gyorsított eljárásnak nevezett bíróság elé állítást. A főügyész szerint egyértelmű üzenet, hogy aki bűncselekményt követ el, akár napokon belül börtönben találhatja magát – írja a Népszabadság.

Javult a büntető ítélkezés hatékonysága a Fővárosi Törvényszéken

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 23.
Rovat:

Érdemben javult a Fővárosi Törvényszék (FT) büntető ügyszakán a ítélkezés hatékonysága, – mondta Mikó Gergely, a büntetőkollégium vezetője. Annak ellenére sikerült gyorsítani az ítélkezést, hogy tavaly a nyugdíjazások miatt a kevesebb mint 70 tagú testület ötöde hiányzott – közölte.

Hosszú szünetet tart az Ab

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 22.
Rovat:

Ítélkezési szünetet tart az Alkotmánybíróság (Ab) július 22-től augusztus 30-ig – olvasható a testület honlapján.