Napi

Gazdasági bűnözés: új csalási formák

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. február 20.
Rovat:

Világszerte tovább növekszik a gazdasági bűnözés. Minden negyedik magyar vállalat, globális szinten pedig a válaszadók 37 százaléka nyilatkozta azt, hogy gazdasági bűncselekmény áldozatává vált az elmúlt két év során. A tényleges adatok valószínűleg még ennél is riasztóbbak. A hűtlen kezelés továbbra is a leggyakoribb gazdasági bűnözési típus, azonban a kockázatok egyre változatosabbá válnak, és új csalási formák jelennek meg.

Elfogták a Patkós-Cassa ügy gyanúsítottját

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. február 20.
Rovat:

Elfogták a Patkós-Cassa ügy gyanúsítottját szerdán Kismaroson. A Patkós-Cassa Informatikai Kft. viszonteladóként több száz megrendelőtől vett át előleget online pénztárgépekre, a kereskedők azonban a gépet nem kapták meg, a cég pedig elérhetetlenné vált.

Érvénytelenítettek egy az autóhitel-szerződést

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. február 19.
Rovat:

A Fővárosi Törvényszék érvénytelenített egy autóhitel-szerződést, mert azt a bank helyett egy olyan kereskedő írta alá, akinek erre nem volt jogosultsága – írja a Magyar Nemzet. Az ítélet több ezer autóhitel-szerződésre lehet hatással.

Répássy: erősíti a jogbiztonságot az új Ptk.

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. február 17.
Rovat:

A teljes törvénykönyv fele teljesen új szabályokat tartalmaz, olyanokat azonban, amelyek más országokban vagy éppen a magyar jogi hagyományokból ismertek – mondta Répássy Róbert, a KIM államtitkára.

Drágul a blankettás cégadat-változtatás

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. február 14.
Rovat:

Az új Ptk. alapján is lehet nyomtatványon céget alapítani és a változás bejelentését kérni, de ez utóbbi már nem lesz olcsóbb a hagyományos módon való bejelentéshez képest – egyebek mellett ezt is tartalmazza a közigazgatási és igazságügyi miniszter rendeletének tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

Elfogadták a kollektív befektetési formákról szóló törvényt

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. február 13.
Rovat:

A parlament 246 igen szavazattal, 70 nem ellenében elfogadta a kollektív befektetési formákról szóló, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által benyújtott törvényjavaslatot csütörtökön. Ez rendelkezik a tiszthelyettesek illetményemeléséről is.

Március közepétől itt a bizalmi vagyonkezelés

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. február 13.
Rovat:

A március 15-én hatályba lépő új polgári törvénykönyv teremtette meg a bizalmi vagyonkezelés jogintézményét, az Országgyűlés pedig csütörtökön kormánypárti szavazatokkal elfogadta az ennek szabályait tartalmazó törvényt.

Handó: gyorsul a bíróságok munkája

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. február 13.
Rovat:

Noha egyre több ügy érkezik a bíróságokhoz, azok munkája gyorsul, a devizahiteles perek kezeléséhez azonban szükség volt az eljárási szabályok módosítására – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Nem csak a miénk a Tokaj márkanév

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. február 13.
Rovat:

Elutasította csütörtökön a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság a magyar fellebbezést a “Tokaj” márkanév ügyében, kimondva azt: nem minősül megtámadhatónak a “Vinohradnícka oblast’ Tokaj” szlovák névnek a nyilvántartásba való bejegyzése.