Napi

Visszadobta az Európai Bíróság a devizahitel-ügyet

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. április 28.
Rovat:

A szombathelyi törvényszék feladata eldönteni, hogy az uniós fogyasztóvédelmi szabályok értelmében tisztességtelen szerződési feltétel-e egy devizahitel-szerződésben, hogy a bank kikötötte: az esetleges jogvitákban nem rendes, hanem választottbíróság járhat el – derül ki a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság hétfőn közzétett végzéséből.

Darák: a bírák függetlensége kétségbevonhatatlan

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. április 25.
Rovat:

A magyar bírák függetlensége kétségbevonhatatlan, elég ha valaki megnézi a bíróvá válás, illetve a bírói előmenetel szigorú szabályait – mondta a Kúria elnöke. A főbíró álláspontja szerint a jövőben nagyobb önállóságra lesz szükség a Kúria jogszabály-véleményező tevékenységében, és indokolt lenne oldani a bírói hivatásrend zártságát.

Uniós jogba ütközhet a plázastop

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. április 24.
Rovat:

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a múlt héten az Európai Bizottság a plázastopot elrendelő törvény miatt – közölte honlapján a testület.

Jön az egyesített elektronikus anyakönyv

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. április 23.
Rovat:

Egyszerűbbé válik az ügyintézés, ugyanis az év közepétől fokozatosan megújul és elektronikussá válik a hazai állami anyakönyvezés. A jövőben a jelenlegi négyféle – születési, halotti, házassági, bejegyzett élettársi – anyakönyv helyett egyetlen nyilvántartás él majd – írja a Világgazdaság.

Szerződéstípusok rendszere az új Ptk.-ban

Szerző: Ars Boni jogi folyóirat - Szőke Evelin
Dátum: 2014. április 22.
Rovat:

Az új Ptk.-ban szereplő általános szerződési szabályok olyan jól illeszkednek az egyes kontraktustípusok igényeihez, hogy lehetővé teszik a részletekbe menő szabályozás elkerülését, az eltérő normák megfogalmazását, sőt mindezek ésszerű keretek között történő összegzését is. Ezt taglalja az Ars Boni jogi folyóirat írása.

Elölről kezdené a Rezesova-pert az ügyészség

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. április 22.
Rovat:

Az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás indítását kezdeményezte a Pest Megyei Főügyészség az M3-as autópályán 2012 augusztusában négy ember halálát okozó szlovák nő ügyében – erősítette meg a hvg.hu értesülését a főügyészség szóvivője kedden.

Májustól bűncselekmény a zsebszerződés megkötése

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. április 22.
Rovat:

Május 2-től kerül be a Büntető törvénykönyvbe (Btk.) a “Mező- és erdőgazdasági hasznosítású föld jogellenes megszerzése”, mint önálló bűncselekmény – a Btk. kiegészítését a zsebszerződéseket tiltó, februárban hozott törvény tartalmazza.

Takarékbank: az Ab-hez fordul a bíróság

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. április 18.
Rovat:

A Fővárosi Törvényszék az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul, mert álláspontja szerint alaptörvény-ellenes a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény, így annak megsemmisítését kéri.

Méregdrága húsvéti pálinkázás

Szerző: Kálmán Attila
Dátum: 2014. április 17.
Rovat:

A közeledő húsvét miatt a kerékpárosoknak és a kismotorral közlekedőknek sem árt tisztában lenniük az ittasan okozott balesetek következményeivel, a zéró tolerancia jelentésével. A hatósági eljáráson túl a biztosítási feltételek is szigorúak.