Napi

A közigazgatási ügyek negyede vált egyszerűbbé

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 12.
Rovat:

A közigazgatási ügyek negyedében történtek egyszerűsítések az április végén lezárult kétéves program jóvoltából, elsősorban a családokat, a megélhetést, a jólétet és a közösséget érintő területeken – mondta el a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Zalaegerszegen.

Jövő hónaptól alkalmazható a menekültügyi őrizet

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 12.
Rovat:

Július 1-jétől alkalmazható a menekültügyi őrizet, amelyre a Belügyminisztérium szerint az országba illegálisan érkező menekültek által elkövetett jogsértések számának növekedése miatt van szükség.

Újra elfogadták az infotörvényt

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 11.
Rovat:

Újra elfogadta a parlament kedden a közérdekű adatközlést újraszabályozó, az információszabadságról szóló törvény módosítását, amelyet Áder János köztársasági elnök májusban visszaküldött megfontolásra az Országgyűlésnek.

Módosul a forgatható utalványok kibocsátása

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 11.
Rovat:

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely kiegészítő pénzügyi tevékenységnek minősíti a forgatható utalványok kibocsátását, és bővíti az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítás esetén igénybe vehető forrásait, emiatt pedig változtat a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvényen is.

Megszűnik a PSZÁF

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 11.
Rovat:

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonásáról szóló törvényjavaslatot, így az indítvány elfogadását követően, október 1-től megszűnik a PSZÁF.

Jön az ötödik alaptörvény-módosítás

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 10.
Rovat:

Kikerül az alaptörvényből az passzus, amely szerint ha az államnak váratlan fizetési kötelezettsége támad az Alkotmánybíróság, az Európai Bíróság vagy más nemzetközi bíróság döntése miatt, adót vethet ki ennek finanszírozására, valamint törlik a bíróságok közötti ügyáthelyezés lehetőségét, de nem veszik ki a korlátozások alól az európai parlamenti (EP-)választási kampányokat – jelentette be Martonyi János külügyminiszter.

Szinte mindent átír az új Ptk

Szerző: dr. Antalóczy Emese
Dátum: 2013. június 6.
Rovat:

A kártérítési felelősség, a szerződéses jogviszonyok, a tulajdonjog változásaira hívták fel a figyelmet a 2014 márciusában hatályba lépő új Polgári Törvénykönyv kapcsán a Complex Kiadó Rodin Felnőttképzési Üzletága által szervezett rendezvény előadói.