Napi

Hunvald-Weinek per: mindenkit felmentettek

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 15.
Rovat:

Minden vádlottat felmentett a Pesti Központi Kerületi Bíróság kedden kihirdetett elsőfokú ítéletével abban az ügyben, amelyben több tízmillió forintos, megbízási szerződésekkel kapcsolatos hűtlen kezelés miatt emeltek vádat Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester, Weinek Leonárd volt szabad demokrata zuglói polgármester és hat társuk ellen.

Paczolay Péter tiszteletbeli elnök lett

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 15.
Rovat:

A Velencei Bizottság tiszteletbeli elnökévé választotta Paczolay Pétert, Magyarországot képviselő korábbi tagját – közölte a bizottság a honlapján, a testület múlt hétvégén tartott 96. plenáris ülésének döntéseiről beszámolva.
Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke elmondta, váratlan megtiszteltetésként érte a hír, hiszen eddig nem volt ilyen tisztség a bizottságban.

Nem jogerősen másfél évet kapott Hunvald

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 14.
Rovat:

Több vádlott esetében részben megváltoztatta az elsőfokú ítéletet az erzsébetvárosi, milliárdos nagyságrendű ingatlanpanamák, korrupciós ügyek vádjával Gál György és társai, köztük Hunvald György egykori szocialista polgármester ellen indított perben a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön.

Nem lelkesedünk az európai ügyészségért

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 14.
Rovat:

Navracsics Tibor szerint a vitára alkalmas, de jelen formájában nem elfogadható az európai ügyészségről szóló tervezet. A miniszter szerint elképzelhető, hogy a jövőben csak olyan országoknak folyósítana forrást az EU, amelyek lehetővé teszik a felhasználás ellenőrzését.

Ügyfélbarát bíróságot épít Handó Tünde

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 14.
Rovat:

Egyre terjedő mediációt,  ügyfél-elégedettségi kérdőív bevezetését és ügyfélértesítő rendszer beüzemelését ígéri Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke. A csaknem két éve hivatalban lévő bírósági vezető munkájának első teljes évéről számol be az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának; az esemény azért is különleges, mert a parlament több mint 10 éve nem hallgatta meg az országos bírósági igazgatás vezetőjét.

Elégedettek a képviselők a Kúriával

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 14.
Rovat:

2012 a kezdeményezések éve volt: az egyedi ügyek végleges eldöntése mellett nagyobb hangsúlyt kapott a jogegység erősítése – mondta Darák Péter, a Kúria elnöke a tavalyi évről szóló beszámolója kapcsán, melyet hétfői ülésén egyhangúlag támogatott az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága.

Személyfüggő az ombudsmani intézmény kihasználtsága?

Szerző: ars boni Jogi Folyóirat
Dátum: 2013. október 14.
Rovat:

Szeptember 25-én elfoglalta hivatalát Székely László, az alapvető jogok új biztosa. Az Ars Boni jogi folyóirat az ombudsmani intézményről kérdezte elsőként Varga Zs. Andrást, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánját. Az intézményről Jóri András volt adatvédelmi biztost és Kaltenbach Jenő, volt nemzeti és etnikai kisebbségi jogi biztost is faggatta a folyóirat, a későbbiekben ezeket az írásokat is közöljük.

Módosul az idegenrendészeti őrizet bírói kontrollja

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 14.
Rovat:

A Kúria vizsgálata szerint megalapozott az ENSZ-nek a magyar idegenrendészeti őrizet bírói kontrolljára vonatkozó kritikája, a problémák megoldása érdekében javaslatokat dolgozott ki a legfelsőbb bírói fórum – mondta Kovács András kúriai tanácselnök.

Magániskolák: a tanár és a párhuzamos törvények

Szerző: Dr. Bérces Kamilla
Dátum: 2013. október 14.
Rovat:

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény [Nkt.] 2013. szeptember 1-jén hatályba lépett módosításával, azaz a pedagógus életpálya bevezetésével azokat a magániskolákat, alapítványi, egyházi iskolákat is elérte a változás szele, amelyeket nem érintett a Klebersberg Intézményfenntartó Központba való átszervezés. Ezek az iskolák a munka törvénykönyve hatálya alá tartoznak, esetükben az Mt. munkaviszonyra vonatkozó általános szabályait együtt kell alkalmazni a közoktatási, köznevelési jogszabályok ágazati munkajogi előírásaival.

Bajnai vallott a Sukoró-ügyben

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. október 11.
Rovat:

Politikai és nem gazdasági kérdésként találkozott a Velencei-tó partjára tervezett kaszinóberuházással Bajnai Gordon miniszterelnökké választása, 2009 tavasza után – az Együtt-PM szövetség vezetője erről a Szolnoki Törvényszéken Sukoró-ügyként közismert büntetőper pénteki tárgyalásán beszélt tanúkénti meghallgatásán.